Vijesti 29.11.2017.

U RS registrovano 113 lica zaraženih HIV-om, 6 prijavljeno ove godine

ČITANJE: 1 minuta

U Republici Srpskoj je registrovano 113 lica zaraženih virusom HIV-a ili oboljelih od side, od kojih je šestoro prijavljeno ove godine, rečeno je Srni u Institutu za javno zdravstvo Republike Srpske.

“Svi registrovani u ovoj godini su muškarci. Četvorica su HIV pozitivna, a dvojica su oboljela od side”, rekla je Srni načelnik Službe za epidemiologiju u Institutu Ljubica Jandrić.

Prema njenim riječima, od posljedica side u Republici Srpskoj do sada je umrlo 20 lica.

Ona je navela da je u ovoj godini uočen pad broja oboljelih od side ili zaraženih HIV virusom, dodajući da su, od ukupnog broja registrovanih, 80 odsto muškarci.

Jandrićeva kaže da najveći broj registrovanih ima od 30 do 39 godina.

“Najučestaliji put prenošenja HIV infekcije i dalje je heteroseksualni kontakt u 48 odsto, te homo/biseksualni u 34 odsto”, rekla je Jandrićeva.

Ona je navela da se trenutno na Klinici za infektivne bolesti Univerzitetskog kliničkog centra Republike Srpske antiretrovirusnom terapijom liječe 54 lica.

Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije, virusom HIV-a zaraženo je oko 36,7 miliona ljudi, a u 2016. godini registrovano je 1,8 miliona novoinficiranih.

Na inicijativu Svjetske zdravstvene organizacije i Generalne skupštine UN, 1. decembar se u svijetu obilježava kao Svjetski dan borbe protiv side.

(Srna)