U RS transplantacije moguće jedino sa živim donorima

transplantacija

transplantacija

U Univerzitetskom kliničkom centru Republike Srpske do sada je urađeno 19 transplantacija bubrega sa živim donorima, dok se na polju kadaverične transplantacije nije mnogo uradilo, ističe nacionalni koordinator za transplantaciju Miodrag Grujičić.

Povodom 10. oktobra, Svjetskog dana darivanja organa, Grujičić navodi za Srnu da su donori bubrega do sada bili supružnici ili osobe u najbližem krvnom srodstvu, ali da je neophodno mnogo više raditi na podizanju svijesti stanovništva kada je riječ o donorstvu i transplanataciji.

– Značajan korak na tom polju bio bi učinjen formiranjem koordinacionog centra za transplantaciju, što je u planu. Takav centar će, vjerovatno, biti formiran pri Ministarstvu zdravlja i socijalne zaštite i jedan od njegovih glavnih zadataka biće promocija donorstva- pojašnjava Grujičić.

Početak žive transplantacije označio je prekretnicu u formiranju svijesti o potrebi brige za druge, budući da je vrlo značajna stvar kada se članovi porodice odluče da budu donori bubrega.

– Transplantacijama bubrega na Univerzitetskom kliničkom centru oživjeli smo taj duh donorstva. Princip donorskih kartica sada se napušta, a posebna pažnja posvećuje se razgovoru u porodicama, koje treba da znaju stav svojih članova u vezi sa ovim pitanjem- navodi Grujičić.

Jačanje svijesti o darivanju organa, tvrdi Grujičić, jako je bitno, kako bi u nekom budućem periodu, kad Republika Srpska bude imala uslove za kadaveričnu transplantaciju bubrega, porodice mogle lakše da se odlučuju za darivanje organa članova koji u teškim saobraćajnim nesrećama možda dožive smrt.

Grujičić poručuje da je mnogo posla pred Univerzitetskim kliničkim centrom da bi se u ovoj zdravstvenoj ustanovi obavljale kadaverične transplantacije bubrega.

Za takve zahvate, ističe Grujičić, potreban je veći broj ljudi, a treba zadovoljiti i tehničke uslove.

– Ne možemo očekivati da u Republici Srpskoj vršimo transplantaciju jetre, gušterače, pluća ili srca jer su to najveći zahvati u medicini. Ono što bismo mogli da uradimo jeste da ostvarimo saradnju sa većim kliničkim centrima u okruženju, gdje bi bile vršene takve transplantacije- objašnjava Grujičić.

Transplantacije bubrega u Univerzitetskom kliničkom centru u Banjaluci obavljaju se u saradnji sa timom Vojno-medicinske akademije iz Beograda, a potrebno je uraditi još desetak transplantacija kako bi “domaći” stručnjaci potpuno savladali ovu proceduru i radili samostalno.

– Nije jednostavno preuzeti samostalno takav zahtjev jer je riječ o najkomplikovanijoj proceduri koja se radi u Banjaluci i Republici Srpskoj- ističe Grujičić za Srnu.

On napominje da je u Srpskoj oko 1.100 pacijenata na dijalizi, a da bi transplantacija bubrega bila moguća za njih 400.

(Srna)

Prihodi za devet mjeseci 2,5 milijardi KM

Vlada Republike Srpske usvojila je danas konsolidovani izvještaj o izvršenju budžeta Srpske za period 1. januar – 30. septembar prema kojem su prihodi i primici planirani budžetom za devet mjeseci ove godine ostvareni u iznosu od 2.500.700.000 KM, što predstavlja 102 odsto u odnosu na budžet za posmatrani period.

Čubrilović uručio zlatne medalje Gimnaziji i Medicinskoj školi

Rukovodstvima Gimnazije i Medicinske škole danas su svečano uručene zlatne medalje koje su učenici ovih škola, šest iz Gimnazije i tri iz Medicinske škole, osvojili na Međunarodnom festivalu inovacija, znanja i stvaralaštva “Tesla fest 2019” u Novom Sadu u oktobru.

Advokat Sandić kritikovao vozače službenih automobila, pozvan na informativni razgovor

Banjalučki advokat Dario Sandić, poznat po tome što ukazuje na razne nepravilnosti u radu institucija, pozvan je danas na informativni razgovor. Sandić je na svom Fejsbuk profilu ukazao na bahato ponašanje vozača službenih vozila MUP RS i Vlade RS, a nadležnima nije trebalo dugo da pozovu Sandića. Zanimljivo je da je poziv bio telefonski i

PORUKA: SNSD traži od DNS-a novo ime za ministra, rastu Božovićeve šanse?

Predsjednik DNS Marko Pavić ne odustaje od kandidature Draška Aćimovića za ministra, ali je DNS dobio poruku iz vrha SNSD da do petka ponude drugo ime, saznaje Srpskainfo iz više izvora. Ne smiruju se turbulencije u DNS nakon što su izglasali Aćimovića kao kandidata za ministra za ljudska prava i izbjeglice BiH. Potpredsjednici koji su

VIŠKOVIĆ SA SINDIKATOM ENERGETIKE: Neće biti otpuštanja radnika koji ne prihvate otpremnine

Premijer Republike Srpske Radovan Višković rekao je predstavnicima Sindikata udruženih radnika energetike da stimulativne otpremnine u ERS moraju biti oporezovane, ali i da Vlada neće dozvoliti otpuštanja radnika ako ne prihvate otpremnine. Ovo je za Srpskainfo izjavio predsjednik Sindikata udruženih radnika energetike Slobodan Ostojić, koji je sa kolegama iz Konfederacije sindikata imao radni sastanak s

POŽAR NA STARČEVICI: Gori potkrovlje kuće, nema povrijeđenih

U požaru koji je izbio u banjalučkom naselju Starčevica nema povrijeđenih, ali je pričinjena veća materijalna šteta. Požar je izbio u potkrovlju porodične kuće u Ulici Stevana Bulajića. Vatrogasci sa dva vozila gase požar. Za sada nije poznat uzrok, a uviđaj će biti obavljen nakon gašenja. (Srpskainfo)

Vozaču pozlilo, pa udario u dva automobila

Vozač „audija” izgubio je kontrolu nad vozilom i udario u dva parkirana automobila u ulici Trive Amelice. Nesreća se desila oko 14.20 časova, a prema riječima očevidaca vozaču je pozlilo pa je zato izazvao nesreću. – Radi se o starijem muškarcu kojem je kako sam čuo pozlilo tokom vožnje. Njega su odvezla kola hitne pomoći.