Vijesti 28.03.2016.

U RS za 10 godina 12 čedomorstava!

ČITANJE: 9 minuta
beba
Prema zvaničnim podacima, u Republici Srpskoj je tokom prethodnih 10 godina zabilježeno 12 čedomorstava, od čega su u prethodna četiri mjeseca otkrivena čak četiri takva krivična djela!

Dok se kao jedan od razloga za izvršenje čedomorstva označava i postporođajna depresija, problem društvene stigme u potpunosti se prećutkuje, iako rezultati pojedinih istraživanja ukazuju na činjenicu da žene kao primarni motiv za ovaj čin navode strah od reakcije sredine na okolnosti u kojima su ostale trudne, smatraju stručnjaci!

Na osnovu razgovora obavljenih s majkama koje su ubile svoju tek rođenu djecu, u nadležnim institucijama došli su do zaključka da su to u najvećem broju slučajeva mlade osobe, skromnog obrazovanja, prosječnih intelektualnih sposobnosti, ali emocionalno nezrele, nestabilne i impulsivne, te ekonomski zavisne od drugih.

Uglavnom su socijalno odbačene, te žive u vanbračnim zajednicama ili je riječ o maloljetnicama bez partnera. Vrijeme izvršenja djela žena bira samo zato što je to trenutak u kojem se s punom silinom suočava s (ne)rješivim životnim problemom, a ubistvo novorođenog djeteta kratkovido im izgleda kao “adekvatno rješenje”.

Psiholog i sudski vještak Aleksandar Milić za Press ističe da svako poremećeno ponašanje u osnovi ima patogene elemente koji imaju razlog svog nastanka u unutrašnjim i spoljašnjim faktorima.

– Dok u prve faktore spada predistorija ličnosti, njeno nasljeđe, ono što se u čovjeku razvija, obilježja ličnosti i drugo, u spoljašnje faktore svrstavamo uticaj uslova odrastanja, porodice, škole, medija i vršnjaka. Ubistvo djeteta, svakako, nikada ne bi izvršila osoba koja je zdrava i intelektualno funkcionalna, već samo neko ko se nađe u tzv. psihičkom tjesnacu, u kojem osobe ne mogu da predvide posljedice – kaže Milić.

On navodi da ovakvim zločinima prethodi pad emocionalne i mentalne snage osobe koja je zločin počinila.

– Postporođajna depresija jeste razlog čedomorstva, ali potrebno je znati i uzrok, a on je najčešće nešto što je čučalo u ličnosti mnogo prije poroda. Ozbiljnim uvidom uglavnom se sazna da je ta osoba suočena s brojnim teškoćama socijalne prirode, kao što su osjećaj odbačenosti, generalne ili one u vezi, zatim disfunkcionalnost u porodici, cjelokupni status tog lica, kao i poremećena slika o sebi – kaže sagovornik Pressa.

Nedostatak zajednice

Milić dodaje da postoje mogućnosti uočavanja osoba u porodičnom sistemu, ali i u široj zajednici, za koje može da se pretpostavi tendencija ka ovakvom zločinu, što stvara osnovu za blagovremeno djelovanje.

– Ovo nije samo problem pojedinca. Razlog čedomorstva je mnogo širi i označava nedostatak zajednice. Ne treba žuriti ka jednorečeničnim osudama, gdje se sva priča završava konstatacijom da je majka monstrum, jer je ubila tek rođenu bebu. To rade samo laici i neznalice. I stručnjaci često izlijeću s takvim zaključcima, iako su upoznati s tim da ovakav problem zahtijeva daleko širu ekspertizu. Svaki slučaj treba gledati kao na osnovu za prevenciju budućih slučajeva – zaključuje Milić i dodaje da i mediji treba da imaju pažljiviji pristup ovom problemu, te da čedomorstvo ne treba predstavljati kao pojedinačni, izdvojeni čin, već kao čin sa jasnim uzrocima i obrascima koje je moguće predvidjeti i ukloniti.

Posljednji zločin čedomorstva u RS zabilježen je u januaru 2016. godine, kada je otkriveno da je Vojkana Bogojević iz Doboja ubila dvoje novorođenčadi koje je rodila njena mentalno nedovoljno razvijena kćerka Sanja, koju je nagovorila da ubije treću bebu. Sve troje djece su od različitih očeva, koji su iskoristili Sanjinu intelektualnu i duševnu nerazvijenost, te s njom imali seksualne odnose. Pored ovih čedomorstava, od 2007. godine do danas, zabilježeno je još devet takvih slučajeva, a samo 2009. i 2014. nije otkriven nijedan.

Načelnica Odjeljenja za odnose s javnošću MUP-a RS, Mirna Miljanović, rekla je za Press da je u RS u 2015. godini evidentirano jedno ubistvo djeteta pri porođaju.

– Krivično djelo je izvršeno u decembru prošle godine u Krupi na Uni. Majka je policijskim službenicima rekla da je rodila mrtvo dijete i da ga je ostavila u kući. Policijski službenici iz Novog Grada su 16. decembra pronašli mrtvo žensko novorođenče u blizini porodične kuće. Sutradan, u Zavodu za sudsku medicinu u Banjaluci, izvršena je obdukcija tijela novorođenčeta, kojom je utvrđeno da je dijete rođeno živo i da je smrt nastupila nasilnim putem – rekla je Miljanovićeva.

Ona dalje navodi da su prethodne godine policijski službenici iz Prijedora rasvijetlili krivično djelo koje je bilo izvršeno 2011. godine u ovom gradu.

– Majka koja je izvršila ubistvo djeteta pri porođaju u potpunosti je priznala da je krajem 2011. godine u svojoj porodičnoj kući rodila živo žensko novorođenče, tvrdeći da je ubrzo nakon poroda umrlo. Prema vlastitoj izjavi, ona je mrtvo tijelo novorođenčeta odnijela i zakopala u korito jedne rječice – istakla je Miljanovićeva, govoreći o ovom pokušaju zataškavanja krivice.

Mračne okolnosti

U 2013. godini evidentirano je jedno čedomorstvo, izvršeno u junu, takođe u Prijedoru. Prilikom uviđaja, policijski službenici su u sobi ispod kreveta pronašli mrtvu bebu ženskog pola.

– Majka je primljena na odjeljenje ginekologije i akušerstva. Pacijentkinja je obilno krvarila i bila je u kritičnom stanju, ali su ljekari uspjeli da je spasu. Pregledom je utvrđeno da je riječ o postporođajnom stanju i da se primljena žena sama porodila. Ljekari su odmah počeli da se raspituju o novorođenčetu i cijeli slučaj sutradan su prijavili policiji – naveli su tada u CJB Banjaluka.

Poslije prijave pokrenuta je istraga, a kada su stečeni uslovi, istražioci su ispitali majku kako bi utvrdili gdje se porodila i šta je uradila s djetetom. Ona je u početku sve negirala, ali, pritisnuta dokazima, priznala je da se sama porodila u svom stanu. Po nalogu suda, istražioci su pretresli stan i pronašli mrtvo novorođenče.

– Ispod kauča u dnevnoj sobi pronađena je vreća za smeće u kojoj je bilo zamotano tijelo novorođenčeta – opisali su jezivi prizor službenici koji su se našli na mjestu zločina.

Prethodno čedomorstvo, izvršeno u RS, dogodilo se u februaru 2012. godine u Gradišci. Ovaj slučaj pokazuje da se čedomorstva ne mogu isključivo pripisivati ženama, jer i muškarci izvršavaju takve strašne zločine.

– Krivično djelo je izvršeno tako što je muž u štali porodio svoju suprugu, a potom žensko novorođenče stavio u plastičnu kantu napunjenu vodom. Nakon što je utopio novorođenče, zakopao ga je iza štale – navodi Miljanovićeva.

Đ. M. (42) iz Elezagića kod Nove Topole, majka ubijene bebe, izjavila je kasnije da nije znala da njen muž Đ. G. (40) namjerava da ubije njihovo novorođenče. Prema njenim riječima, nakon porođaja, muž joj je naredio da ode u kuću, da bi potom utopio novorođenče, a zatim ga prekrio slamom.

U novembru iste godine R. DŽ. (38) iz Hambarina kod Prijedora ubila je svoje muško novorođenče. Ona se sama porodila na tavanu kuće, a dijete je stavila u kesu i zakopala ga u šiblje u jednoj šumi pokraj svoje kuće. Njen suprug je tvrdio da je ona imala spontani pobačaj, a obdukcijom je utvrđeno da je dijete preminulo jer pupkovina nije bila podvezana.

Leš na deponiji

U 2011. godini evidentiran je jedan slučaj, a krivično djelo je izvršeno u oktobru u Foči. Nakon izvršenog uviđaja i obdukcije, utvrđeno je da je riječ o muškoj bebi koja je bila potpuno zrela za porod. Na tijelu novorođenčeta evidentirano je 12 ubodnih rana nožem! Zločin se dogodio u selu Zamršten na području Tjentišta kod Foče, a izvršila ga je N. B. iz Sarajeva, rodom iz ovog sela.

Majka djeteta se pojavila, ubrzo nakon izvršenog ubistva, u fočanskoj bolnici, te se požalila na bolove u stomaku i krvarenje. Prilikom hirurškog zahvata, ljekari su ustanovili da su bolovi posljedica porođaja. Policija je o ovom događaju obavijestila dežurnog tužioca u Trebinju koji je naredio istragu. Nakon pretresa porodične kuće i pratećih objekata dvadesettrogodišnje djevojke, u poljskom WC-u pronađeno je beživotno tijelo novorođenčeta sa 12 uboda nanesenih oštrim predmetom po vratu i tijelu.

Prethodni slučaj čedomorstva otkriven je u martu 2010. godine, kada je u kanalu za otpadne vode pronađen fetus, star oko šest mjeseci. Istragom je utvrđeno da je riječ o plodu G. L. (37) iz Doboja, koja je namjerno izazvala pobačaj, a plod je zamotala u vreću i dala svom djetetu da ga baci u kanal gdje su ga raskomadale životinje.

Policija i dalje traga za nepoznatom majkom koja je u julu 2008. godine usmrtila žensko novorođenče, čiji je leš pronađen na deponiji smeća Kurevo u Prijedoru. Leš je tokom sakupljanja sekundarnih sirovina pronašao Hašim Šaćiri, koji je tvrdio da je glava djeteta bila smrskana, a stomak rasporen. Obdukcijom je potvrđeno da je beba po rođenju bila živa i da je smrt nastupila sat vremena kasnije. Međutim, nikada nije utvrđeno da li je dijete bilo odbačeno u neki kontejner ili je direktno doneseno na deponiju.

Drugi slučaj u 2008. dogodio se krajem oktobra u Banjaluci, kada je majka (23) u svojoj kući udavila kćerku rođenu te godine. Slučaj je evidentiran kao teško ubistvo. U oktobru 2007. mještani sela Karalići kod Potkozarja pronašli su raskomadano tijelo muškog novorođenčeta. Istragom je utvrđeno da je riječ o djetetu D. Č. (39) iz Banjaluke, koja ga je poslije poroda ubila i bacila u šumu.

Čedomorstvo kao krivično djelo u BiH se kažnjava po Krivičnom zakonu RS i Krivičnom zakonu FBiH. Propisano je da majka koja usmrti svoje dijete za vrijeme ili neposredno nakon porođaja bude kažnjena zatvorom od šest mjeseci do pet godina, kako je zakonom propisano u RS, ili od jedne do pet godina, kako je slučaj u FBiH.

(Press)