Vijesti 25.05.2020.

U SAD 26.000 NOVIH SLUČAJEVA: Virus otporniji nego što se prvobitno smatralo

ČITANJE: 2 minute

* Broj testiranih juče u Srbiji: 3.664
* Broj novoobolelih: 67
* Broj preminulih: 0

* Potvrđenih slučajeva u Srbiji: 11.159
* Ukupno smrtnih slučajeva u Srbiji: 238

* U svetu obolelo više od 5,5 miliona ljudi
* Umrlo više od 346.000 ljudi
* Ozdravilo više od 2.300.000 osoba

Neke zemlje u Evropi ublažuju mere koje su prethodno donesene kako bi se sprečilo širenje korona virusa. Situacija u Sjedinjenim Američkim Državama, ali i u Brazilu, Čileu i Rusiji, sudeći po broju inficiranih i mrtvih, sve je ozbiljnija, a srpski epidemiolozi kažu da je virus otporniji nego što se mislilo.

U Sjedinjenim Državama registrovano je novih 26.229 slučajeva korona virusa, čime je ukupan broj zaraženih premašio 1,622 miliona ljudi, saopštio je u nedelju uveče američki Centar za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC).

U poslednjih 24 sata preminulo je još 1.047, tako da je broj žrtava dostigao 97.049.

U Francuskoj je registrovano 115 novih slučajeva korona virusa, što je najmanji dnevni porast broja obolelih od kako je ta zemlja proglasila mere karantina zbog pandemije 17. marta, saopštilo je u nedelju uveče francusko Ministarstvo zdravlja.

Ministarstvo je saopštilo da je broj zaraženih porastao za 0,1 odsto i da je sada ukupan broj obolelih od početka pandemije dostigao 144.921.

Broj slučajeva prijavljenih u francuskim bolnicama je, međutim, neznatno porastao za sedam novoobolelih, i od 15. aprila je u neprekidnom padu, dodaje se u saopštenju Ministarstva koje je preneo Rojters.

U francuskim bolnicama je od početka pandemije registrovano 17.185 obolelih od korona virusa.

U Crnoj Gori nema aktivnih slučajeva infekcije korona virusom, a direktor Instituta za javno zdravlje Boban Mugoša kaže da bi kraj epidemije u toj zemlji, ukoliko ne bude novih slučajeva, mogao biti proglašen početkom juna.

– Ako ne bude do 2. juna nijednog slučaja korona virusa, onda možemo reci da smo sa ovom epidemijom završili – rekao je Mugoša.

U Kini je zabeleženo 11 novih slučajeva virusa kovid-19, što je više u odnosu na prethodni dan, kada su registrovana samo tri nova slučaja, saopštila je danas kineska Zdravstvena komisija.

Svi novi slučajevi su uvezene infekcije, prenosi Rojters.

Deset novih slučajeva zabeleženo je u regionu Unutrašnja Mongolija, a jedan u jugozapadnoj provinciji Sičuan. Kako se navodi, zabeleženo je i 40 asimptomatskih slučajeva.

U Kini, iz koje se virus korona proširio po celom svetu, do sada je obolelo 82.985, a preminulo 4.634 osoba.

(Telegraf)