Region 15.04.2021.

U Sarajevu “non paper” pripisuju Slovencima, Ljubljana negira, Hrvati sumnjaju na Srbe i Mađare

ČITANJE: 3 minute

Famozni slovenački nezvanični dokument ne samo što da je digao cijeli region na noge, budući da predviđa prekrajanje granica šest zemalja Balkana, podelu BiH i stvaranje “velike Albanije” i “velike Srbije”, već je izazvao i pravu pometnju i oko toga ko ga je pisao.

UBiH sumnjaju da iza ovog “vrućeg krompira” stoji Slovenija, u Ljubljani tvrde da oni nisu prava adresa za te tvrdnje, a Hrvati spekulišu da iza svega stoji Srbija i Mađarska, prenosi Blic.

Tako je hrvatski Jutarnji list juče objavio, pozivajući se na izvore u Ljubljani, da “svakako postoji mogućnost” da je riječ o politici iza koje stoje mađarski premijer Viktor Orban i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić.

Taj neimenovani izvor tvrdi da su preko Janše njime željeli da upozore EU da su nužni radikalni potezi kako bi se brzo riješila postojeća kriza na Zapadnom Balkanu, i ponudili rješenje koje bi “maksimalno išlo u prilog Beogradu”.

U Ljubljani, kako tvrde, smatraju da se predsjednik Slovenije Borut Pahor u taj okvir uklapa savršeno jer sa Janšom ima dobre odnose još od 2004. godine kad je bio sklon da uđe u prvu njegovu vladu, ali ga je u tome zaustavila stranka, socijaldemokrati.

U medijima je takođe objavljeno da plan ima podršku Hrvatske i Mađarske, ali su u Zagrebu demantovali i ustvrdili da “Hrvatska nikako nije upletena u ovaj slučaj”.

Nezvanični dokument je izazvao ozbiljnu unutrašnju krizu u Sloveniji. Opozicija poziva premijera Janšu na sastanak, a Ministarstvo spoljnih poslova potvrdilo je da niti su izradili, niti su u Brisel poslali ikakav dokument.

Cijela pometnja počela je kada je predsednik Slovenije Borut Pahor pitao rukovodstvo BiH da li mogu mirno da se raziđu.

Željko Komšić, član Predsjedništva BiH, potvrdio je da im je Pahor tokom službenog boravka u BiH rekao da su sve češći glasovi u Evropi da treba dovršiti raspad Jugoslavije i da je poslije toga otvoreno pitao:

– Možete li se vi u BiH mirno razići?

Komšić je ispričao i da su on i Šefik Džaferović rekli da mirno razdruživanje nije moguće, dok je Milorad Dodik iznio suprotan stav.

U BiH je to izazvalo sumnje da Slovenija stoji iza svega, zbog čega su početkom nedjelje pozvali ambasadorka Slovenije Zoricu Bukinac, kako bi se službeno izjasnila o ovom nezvaničnom dokumentu.

Evo koja rješenja nudi slovenački nezvanični dokument:

– Ujedinjenje Kosova i Albanije. “Na Kosovu se 95 posto stanovništva želi ujediniti s izvornom albanskom nacijom. Slična je situacija i u Albaniji. Granica između Albanije (članice NATO-a) i Kosova praktično ne postoji. Srpski dio Kosova dobio bi poseban status – po uzoru na Južni Tirol”

– Ujedinjenje većine teritorije Republike Srpske sa Srbijom. “Srpsko nacionalno pitanje može se u velikoj meri rešiti pripajanjem dela Republike Srpske Srbiji. U ovom slučaju, Srbija je spremna da pristane na ujedinjenje Kosova i Albanije”

– Hrvatsko nacionalno pitanje može se riješiti spajanjem većine hrvatskih kantona u BiH s Hrvatskom ili davanjem posebnog statusa hrvatskom dijelu BiH (po uzoru na Južni Tirol) To bi Bošnjacima dalo nezavisno funkcionalnu državu i preuzeli bi punu odgovornost za nju. Na referendumu bi ljudi odlučivali da li će se pridružiti EU ili budućnosti izvan EU (sljedeći primjer Turske). Za sada velika većina Bošnjaka podržava u perspektivi EU, a u naglom porastu turskog uticaja i radikalnog islama, situacija bi se mogla drastično pogoršati u sledećoj deceniji.

(SB)

Oznake: non paper