Vijesti 26.11.2022.

U Sarajevu protesti pod motom “Ne damo državu”

ČITANJE: 2 minute

Na platou ispred Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine počeli su protesti u organizaciji članova grupe građana ReSTART.

Protesti se održavaju pod sloganom “Ne damo državu”. Oni zahtijevaju da odluke visokog predstavnika Kristijana Šmita( kojeg RS ne priznaje) moraju biti identične za cijeli prostor države Bosne i Hercegovine. Cilj protesta je da se kako navode organizatori pokaže vlastima da Bosna i Hercegovina nije upitna, te da se očuva državni suverenitet i teritorijalni integritet. Poziva se i na sveobuhvatnu Ustavnu reformu, prenosi Avaz.

Aida Bukva, voditeljica današnjeg programa protesta ispred Parlamenta je za portal “Avaza” rekla da institucije privatizovane, te da je važno da se probudi građanski bunt.

Ja ovo posmatram kao građanski aktivizam i moj doprinos našoj borbi, za našu slobodu, za našu suverenost. Ovaj povod je zbog promjena Izbornog zakona, da se mi građani malo više aktiviramo jer ipak ako izgubimo naša građanska prava onda smo sve izgubili. Iza nas je toliko situacija koje me ni malo ne iznenađuju, počevši od slučaja Memić i svih sličnih događaja. Ne vidim oni koji vršljaju, zašto bi prestali da vršljaju, jer od nas nema reakcije ni načina, previše smo im pustili da rade šta hoće i ne boje se.

Ne vidim razloga zašto bi stali, logičan slijed toga je da su naše institucije privatizovane, da zakoni služe pojedincima, porodicama i manjinama, a da smo mi ostali tu samo da plaćamo porez, da punimo njihove kase, a kada dođe do kršenja prava, njihovih dužnosti prema nama, tu prestaje svaka dvosmjerna struja. Mislim da će se i nakon ovih protesta desiti nijemo posmatranje vlasti sve dok se ne oformi masa koja je dovoljna da napravi neki balans, i dok svi ne izađemo na ulice i pokažemo građanski bunt – kazala je Bukva.

Na proteste je izašlo oko 100 građana.

Oznake: protesti, Sarajevo