Politika 04.11.2015.

U Sarajevu prva zajednička sjednica Vlade Srbije i BiH

ČITANJE: 2 minute
vucic zvizdic
U Sarajevu će danas biti održana prva zajednička sjednica Vlade Srbije i Saveta ministara BiH.

Članovi vlade Srbije, predvođeni premijerom Srbije Aleksandrom Vučićem, stigli su sinoć u Sarajevo.

Kako je najavljeno, dvije vlade potpisaće četiri sporazuma – protokol o saradnji u traženju nestalih osoba između Vijeća ministara BiH i Republike Srbije, Memorandum o razumijevanju u oblasti telekomunikacija, Protokol o saradnji na očuvanju mosta Mehmed paše Sokolović, kao i Sporazum u oblasti zaštite životne sredine i održivog razvoja.

Teme sjednice biće i izgradnja pruge Beograd-Sarajevo, puta BiH-Šabac-Novi Sad i postavljanje kabla od 110kW između Bratunca i Ljubovije.

Premijer Aleksandar Vučić rekao je sinoć u Sarajevu da očekuje da će sjednica dvije vlade biti uspješna i da će biti korak ka obezbjeđivanju bolje budućnosti za ljude u Srbiji i BiH.

Vučić je rekao da je Srbiji regionalna stabilnost veoma važna i da će Beograd učiniti sve da ona bude očuvana.

Srbi i Bošnjaci moraju da žive zajedno, rekao je Vučić, i istakao da “ma koliko imali usijanih glava i onih koji misle drugačije, ne možemo jedni bez drugih”.

Predsjedavajući Savjeta ministara BiH Denis Zvizdić najavio je da će na dnevnom redu biti i pitanje naknade za poplavljena područja za četiri opštine na strani BiH, povećanje spoljnotrgovinskog obima, uklanjanje svih postojećih carinskih barijera, dalja liberalizacija i sloboda kretanja roba, ljudi i kapitala.

U Sarajevu je ranije saopšteno da je Direkcija za koordinaciju policijskih tijela u BiH preduzela sve mjere u cilju kreiranja sigurnosnog ambijenta da posjeta delegacije Srbije, na čelu sa premijerom Vučićem, protekne na najbezbjedniji način.

U užem centru Sarajeva je nakon dolaska srpske delegacije bio primjetan veliki broj pripadnika policije i drugih službi bezbednosti.

Zajednička sjednica dvije vlade trebalo je da bude održana još 2013. godine. Ovu sjednicu premijer Vučić i predsjedavajući Saveta ministara Zvizdić dogovorili su prije mjesec dana na skupu u Strazburu, a sjednica je najavljena i tokom Vučićeve posjete Sarajevu u maju ove godine.

(Agencije)

Oznake: Denis Zvizdić