Politika 23.05.2022.

U SDS-u tihi rat oko kandidata

ČITANJE: 3 minute

Dvije struje unutar SDS-a iza leđa javnosti vode pravi tihi rat kako bi njihov favorit bio kandidat za srpskog člana Predsjedništva BiH, tvrde naši izvori iz vrha SDS-a.

Prema njihovim riječima, jedna struja koja ima većinu u Predsjedništvu SDS-a podržava kandidaturu partijskog lidera Mirka Šarovića, dok druga struja koja se uzda u podršku stranačkog članstva i većine članova Glavnog odbora smatra da je aktuelni predsjednik Glavnog odbora i načelnik Teslića Milan Miličević bolji kandidat za tu funkciju. Naši izvori tvrde i da jedna struja nastoji da odgodi sjednicu GO zakazanu za 5. jun na kojoj bi trebala da bude donesena konačna odluka o stranačkom kandidatu za srpskog člana Predsjedništva BiH.

“Oni pokušavaju da isposluju stav da Predsjedništvo predloži Glavnom odboru samo jednog kandidata i da on bude izabran aklamacijom, odnosno da se članovi GO ne opredeljuju između dva kandidata, već da jedan kandidat dobije jednoglasnu podršku. Ta struja u javnosti stvara klimu da je Šarović “najvjerovatnije” kandidat SDS-a i PDP-a za srpskog člana Predsjedništva BiH, a stvaranje takve klime ima za cilj da Miličevića slomi da odustane od kandidature, te da sve članove Predsjedništva SDS-a opredijeli da prihvate opciju da Glavnom odboru bude predložen samo jedan kandidat, tj. lider stranke Mirko Šarović”, objašnjava naš izvor.

S druge strane, nastavlja on, opštinski odbor SDS-a Bileća po uzoru na praksu iz ranijih izbornih ciklusa zauzeo je zvaničan stav i predložio Miličevića za kandidata, a nedavno je i gradonačelnik Bijeljine Ljubiša Petrović javno podržao Miličevića, što ne ide u prilog Šaroviću, jer je Petrović pobjedom na lokalnim izborima stekao ozbiljan kredibilitet unutar stranke i pokazao da ima snagu među biračima.

“Ta druga struja gura tvrdnju da bi većina običnih članova stranke radije vidjela Miličevića kao kandidata uz obrazloženje da birači žele mlađe i koliko-toliko novije lice u visokoj politici. Njima u prilog ide i to što Miličević nosi oreol pobjednika nad SNSD-om, jer je u posljednjih nekoliko izbornih ciklusa u Tesliću odnosio pobjedu, računajući i pobjedu na opozivu koji je protiv njega pokrenuo SNSD i u koji je bila upregnuta kompletna stranačka mašinerija. Oni žele da GO treba glasanjem da odluči ko će biti kandidat – Šarović ili Miličević”, objašnjava naš izvor.

Kada je riječ o faktoru Vukanović, naš sagovornik kaže da “Vukan nije ni svjestan da njegovi nedavni blogerski napadi na Miličevića ne idu u korist SNSD-u, protiv koga se Vukanović iskreno bori, već samo Šaroviću”.

“Šarovićeva struja će Predsjedništvu stranke cijelu situaciju vjerovatno predstaviti na način da će Vukan na terenu raditi za njega mnogo više, nego za Miličevića zbog čega je bolje da Šarović bude kandidat. U svakom slučaju, u SDS-u bukti tihi rat, a ukoliko bude otkazana sjednica GO koja treba da bude održana 5. juna, to će značiti da Šarovićeva struja kupuje dodatno vrijeme za svoj scenario, odnosno za dodatno stvaranje klime u javnosti da je “Šarović kandidat”. To je u stvari pritisak na lokalne odbore stranke i članove Glavnog odbora sa ciljem da i oni koji bi radije podržali Miličevića podlegnu toj atmosferi i po principu ‘kad će već svakako biti kandidat, zašto da ja budem protiv’, podrže Šarovića” precizira naš izvor.

(A.S.)

Oznake: SDS