Vijesti 01.02.2016.

U slivu Vrbasa postavljena mreža za smanjenje rizika od poplava

ČITANJE: 1 minuta
vrbas
Ministar za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske Srebrenka Golić rekla je da je završeno postavljanje hidrometeorološke mreže u slivu Vrbasa, čija je vrijednost 500.000 KM, radi smanjenja rizika od poplava.

Golićeva je naglasila da će postavljanjem opreme za mjerenje hidrometeoroloških parametara u slivu rijeke Vrbas biti omogućeno mjerenje vodostaja, protoka vode, padavina i drugih hidrometeoroloških parametara u realnom vremenu.

Prema njenim riječima, uspostavljanje hidrometeorološke mreže sadrži ukupno 20 padavinskih, dvije meteorološke i šest hidroloških automatskih stanica.

-Uspostavljanje mreže hidrometeoroloških stanica u slivu rijeke Vrbas, te usklađivanje i centralizacija hidrometrijske baze podataka unutar hidrometeoroloških zavoda čine osnovu sistema za prognoziranje poplava i pravovremeno upozoravanje na poplave u slivu rijeke Vrbas- navela je Golićeva.

Ona je pojasnila da je riječ o projektu “Integrisanje klimatskih promjena u smanjenje rizika od poplava u slivu rijeke Vrbas”, koji Ministarstvo realizuje u saradnji sa UNDP-om.

Projekat sa pet miliona američkih dolara finansira Globalni fond za životnu sredinu (GEF), a realizuje UNDP.

(Agencije)