Politika 22.04.2022.

U Sloveniji u nedjelju parlamentarni izbori: Stranka Janeza Janše po anketama iza rivalske partije

ČITANJE: 3 minute

U Sloveniji će u nedjelju biti održani parlamentarni izbori, na kojima gotovo 1,7 miliona birača odlučuje između politike koju je posljednje dvije godine vodio aktuelni premijer Janez Janša i alternative koju obećava menadžer Robert Golob.

“Mrtvu trku” vode Slovenačka demokratska stranka (SDS) Janeza Janše, koji nastoji da osigura četvri mandat, i Pokret sloboda koju je prije izbora formirao Robert Golob (55), istaknuti menadžer koji je godinama vodio veliko državno energetsko preduzeće GEN, piše Hina.

Po anketi listova Dnevnik i Večer objavljenoj u srijedu, Pokret sloboda ima 26,3, a Janšin SDS 25,5 odsto podrške.

Neizvijesna je i trka za treću najjaču stranku, koja se vodi između Ljevice (8,8 odsto) i socijaldemokrata (8,6 odsto).

Cenzus od četiri odsto sigurno će preći i demohrišćanska Nova Slovenija (7,8 odsto), a na ivici praga su centristička stranka Povežimo Sloveniju (PoS) i stranke Alenke Bratušek (SAB) i Marijana Šareca (LMS S).

Za ulazak u parlament bori se dvadesetak stranaka i građanskih lista, a smatra se da bi za stabilnu buduću vladu u koaliciji trebalo biti najmanje tri ili četiri stranke s oko 55 mandata, u novom parlamentu koji broji 90 mjesta.

– Izdržali smo i napravili sve što je trebalo, na izbore idemo mirno, a za glasove ćemo se boriti sve do zatvaranja birališta u nedjelju – rekao je Janša na završnoj predizbornoj konvenciji svoje Slovenske demokratske stranke (SDS) koju vodi već skoro 30 godina.

On je svog rivala Roberta Goloba optužio za politički iluzionizam. Smatra ga eksponentom “duboke države” i predstavnikom privilegirane društvene klase, a u kampanji je više puta isticao Golobovu enormno visoku menadžersku platu i njegovu navodnu povezanost s bivšim predsjednikom Milanom Kučanom, kojeg Janša smatra ocem slovenačke ljevice.

Sa druge strane, Golob, koji je u politiku sa svojom strankom Pokret Sloboda ušao tek početkom godine, navodi da mu je cilj stvaranje stabilne vlade liberalnog centra i ljevice koja bi državom vladala dva mandata i sprovela potrebne promjene, pri čemu u potpunosti odbija mogućnost koalicije sa Janšinom strankom.

– Ljudi moraju sami da odluče žele li da žive u policijskoj državi koju je pod maskom borbe protiv pandemije uvela sadašnja vlada. U nedjelju se ne glasa protiv Janše nego protiv policijske države – naveo je Golob u kampanji.

On očekuje da će njegova stranka na izborima osvojiti najmanje 25 mjesta u parlamentu i formirati vladu u saradnji s liberalnim centrom i ljevicom, vladu koja će u parlamentu imati najmanje 50 glasova podrške.

Zbog specifičnosti slovenačkog izbornog sistema, u vladajuće koalicije moraju biti uključene najmanje tri stranke, a ni u tom slucaju im uvijek nije garantovana stabilnost.

(B.M)