Vijesti 19.09.2015.

U Sloveniju iz Hrvatske ilegalno ušlo 1.100 izbjeglica

ČITANJE: 1 minuta

izbjeglice

Slovenačka policija saopštila je da je do jutros, iz Hrvatske, ilegalno ušlo u Sloveniju više od 1.100 izbjeglica.

Oni su procesuirani na prijemnom centru u Brežicama i prebačeni u prihvatna mjesta po Sloveniji, javila je slovenačka agencija STA.

Podaci o broju izbjeglica nisu konačni, rekla je predstavnica policije Alenka Drenik.

Na graničnom prelazu Obrežje – Bregana još čeka nekoliko stotina izbjeglica, a prema nekim izvještajima ima ih i hiljadu.

Na prelazu Rigonce, gdje je prošle noći granicu pokušalo da pređe nekoliko stotina izbjeglica, ostalo ih je oko 40, a policija pretpostavlja da su oni preko noći ostali na hrvatskoj strani.

Takođe, desetak ih je povređeno je sinoć kada je slovenačka policija poprskala suzavcem grupu izbjeglica koji su pokušali da probiju policijski kordon na granici Hrvatske i Slovenije, na ničijoj zemlji kod mjesta Harmica, javili su hrvatski mediji.

Incident se odigrao nešto prije 22 sata, a policija je upotrebila suzavac protiv, kako navodi Hina, najagresivnije grupe od oko 500 izbeglica.

Nakratko je došlo do guranja policajaca i izbjeglica, a sprejem su poprskani i aktivisti koji su se okupili na graničnom prelazu da bi zatražili od Slovenije da puste izbjeglice na svoju teritoriju.

Izbjeglicama i aktivistima je pružena ljekarska pomoć.

Prema nezvaničnim podacima, u Harmicu je stigao još jedan voz sa oko 50 izbeglica.

Slovenačka vlada je ranije saopštila da će prihvatati tražioce azila, ali će deportovati svakoga za koga zaključi da je ilegalni migrant.

(Agencije)