U Sloveniju iz Hrvatske ilegalno ušlo 1.100 izbjeglica

izbjeglice

izbjeglice

Slovenačka policija saopštila je da je do jutros, iz Hrvatske, ilegalno ušlo u Sloveniju više od 1.100 izbjeglica.

Oni su procesuirani na prijemnom centru u Brežicama i prebačeni u prihvatna mjesta po Sloveniji, javila je slovenačka agencija STA.

Podaci o broju izbjeglica nisu konačni, rekla je predstavnica policije Alenka Drenik.

Na graničnom prelazu Obrežje – Bregana još čeka nekoliko stotina izbjeglica, a prema nekim izvještajima ima ih i hiljadu.

Na prelazu Rigonce, gdje je prošle noći granicu pokušalo da pređe nekoliko stotina izbjeglica, ostalo ih je oko 40, a policija pretpostavlja da su oni preko noći ostali na hrvatskoj strani.

Takođe, desetak ih je povređeno je sinoć kada je slovenačka policija poprskala suzavcem grupu izbjeglica koji su pokušali da probiju policijski kordon na granici Hrvatske i Slovenije, na ničijoj zemlji kod mjesta Harmica, javili su hrvatski mediji.

Incident se odigrao nešto prije 22 sata, a policija je upotrebila suzavac protiv, kako navodi Hina, najagresivnije grupe od oko 500 izbeglica.

Nakratko je došlo do guranja policajaca i izbjeglica, a sprejem su poprskani i aktivisti koji su se okupili na graničnom prelazu da bi zatražili od Slovenije da puste izbjeglice na svoju teritoriju.

Izbjeglicama i aktivistima je pružena ljekarska pomoć.

Prema nezvaničnim podacima, u Harmicu je stigao još jedan voz sa oko 50 izbeglica.

Slovenačka vlada je ranije saopštila da će prihvatati tražioce azila, ali će deportovati svakoga za koga zaključi da je ilegalni migrant.

(Agencije)

ZELJKOVIĆ: U Republici Srpskoj nema oboljelih od virusa korona

“Institu za javno zdravstvo Republike Srpske vodi aktivan nadzor nad epidemiološkom situacijom u Srpskoj i možemo sa sigurnošću reći da nemamo niti jedan prijavljen slučaj oboljelih od virusa korona, a takođe nemamo ni sumnjivih slučajeva”, izjavio je Branislav Zeljković, v.d. direktora Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske. On je istakao da je kod dva pacijenta

Vujnićeva i Ljubišić najbolji sportisti Banjaluke

Bojan Ljubišić, rukometaš Borac M:tela, i Sonja Vujnić, odbojkašica Banjaluka voleja, najuspješniji su sportisti Banjaluke za 2019. godinu. Oni su za najuspješnije proglašeni na svečanosti koja je održana večeras u Sportskoj dvorani “Borik”. Ljubišić je slavio u konkurenciji fudbalera Borca Stojana Vranješa i plivača 22. aprila Mihajla Čeprkala, a do priznanja je došao jer je

VIŠKOVIĆ: Odluka Suda politička, predstavlja strah zbog gasovoda

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković izjavio je da je odluka Ustavnog suda BiH politička jer predstavlja u stvari strah u Federaciji BiH da će prihodi po osnovu gradnje gasovoda Bijeljina – Banjaluka ići u budžet Srpske, a ne u BiH. “U Federaciji se postavlja pitanje zato što je to ruski gas – kako ćete

Ministarstvo prosvjete Srpske odgodilo sve ekskurzije van granica BiH

Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske naredilo je danas svim srednjim školama da odgode đačke ekskurzije van granica BiH, zbog epidemije virusa korona u nekim evropskim zemljama. Ekskurzije se, kako su naveli, odgađaju dok ne bude potpuno isključena opasnost od širenja ovog virusa. U BiH nema potvrđenih slučajeva zaraze. Trojica Kineza, koji su hospitalizovani u

SNSD, Srpski klub i HDZ uputili u proceduru prijedlog zakona o izboru sudija Ustavnog suda BiH

Predstavnici klubova poslanika SNSD, HDZ i Srpskog kluba u Predstavničkom domu Parlamentarne skuštine BiH u proceduru su predali zajednički Prijedlog zakona o izboru sudija Ustavnog suda BiH, koje je do sada birao predsjednik Evropskog suda za ljudska prava, izjavila je šef Kluba poslanika SNSD u Predstavničkom domu Snježana Novaković Bursać. – Zakon, koji je predat

Banjalučkoj književnici Tanji Stupar Trifunović uručena Vitalova nagrada

Vitalova nagrada “Zlatni suncokret” za najbolju knjigu na srpskom jeziku u 2019. godini uručena je danas Tanji Stupar Trifunović za roman “Otkako sam kupila labuda”. Primajući priznanje za priču o, kako je objasnila, dvije različite žene, ali koje povezuju emocije i ljubav, Trifunovićeva je istakla da je književnost oduvijek zauzimala važno mjesto u njenom životu.