Vijesti 27.03.2017.

U slučaju nepogoda Banjaluka ne želi da zavisi od privatnika: Nabavljaju mašine vrijedne 350.000 KM

ČITANJE: 2 minute

Štab za vanredne situacije, predvođen gradonačelnikom Igorom Radojičićem, usvojio je godišnji plan za spasavanje u slučaju poplava, požara i zemljotresa.

Poučeni iskustvima nedavne, vanredne situacije sa naglim porastom vodotokova i problemima koje su izazvali bujični potoci, u ovogodišnji plan javnih nabavki Odsjeka za poslove civilne zaštite i profesionalne teritorijalne vatrogasne jedinice uvršten je i plan nabavke inžinjerinske mehanizacije, kako bi gradske službe bile u prilici da brzo i pravovremeno intervenišu.

Procjenjuje se da ova mehanizacija košta oko 350.000 KM.

– Grad više ne može dozvoliti da u vanrednim situacijama, poput ove, gradske službe zavise od dobre volje i mogućnosti privatnih preduzeća, koja su do sada bila angažovana na tim poslovima, zbog čega je potrebno pristupiti nabavci sopstvene mehanizacije, koja bi bila na stalnom raspolaganju, naveo je gradonačelnik Radojičić.

Takođe, naređeno je da se vodotoci i šahtovi na području grada, koji su pravili probleme tokom padavina u martu, kontinuirano čiste.

Mladen Ćućun, šef Odsjeka za poslove civilne zaštite i profesionalne teritorijalne vatrogasne jedinice, kaže da će u toku ove sedmice tražiti saglasnost gradonačelnika za izmjene i dopune finansijskog plana, kako bi se obezbijedio novac za nabavku radnih mašina.

– Nakon što dobijemo saglasnost, planirano je raspisivanje tendera, te se nadamo da ćemo do kraja godine nabaviti novu mehanizaciju i tako znatno brže i efikasnije, u slučaju potrebe, intervesnisati na terenu, pojasnio je Ćućun.

Kad je riječ o planu za spasavanje u slučaju zemljotresa, gradskim službama je naloženo da izrade registar opreme koja bi bila potrebna u ovakvim slučajevima. To se odnosi na opremu za spašavanje, smještaj i pružanje medicinske pomoći. Kad će ovaj registar biti izrađen, znaće se nakon sastanka sa predstavnicima MUP RS, gradske i republičke Civilne zaštite, te Oružanih snaga BiH.

Djeca uče o zemljotresu

Gradonačelnik je Odsjeku za civilnu zaštitu naredio da pripremi adekvatan propagandni materijal, koji bi učenike svih osnovnih škola upoznao sa ponašanjem u slučaju zemljotresa.

Kako je planirano, ovaj materijal bi se distribuirao u oktobru, kad se navršava 48 godina od razornog zemljotresa, koji je pogodio Banjaluku.

(EuroBlic)