Svijet 22.01.2023.

U Španiji razbijena organizacija koja je iskorištavala ukrajinske izbjeglice

ČITANJE: 1 minuta

Španska policija saopštila je danas da je razbila kriminalni lanac koji je upravljao s tri ilegalne fabrike duhana u kojima su Ukrajinci koji su pobegli u Španiju poslije ruske invazije radili “nagurani” u improvizovane jedinice za smještaj.

Banda je optužena za šverc “velikih količina” duhana od kojeg je pravila cigarete falsifikovanih marki koje se prodaju širom Španije, kao i u susjednim zemljama, objasnila je Civilna garda u saopštenju.

U Španiji je uhapšeno 27 osoba u okviru istrage sprovedene uz pomoć evropske policijske agencije Evropol, prenosi Klix.ba.

Zaplijenjeno je deset tona duhana u listu i 3,5 miliona paklica cigareta ukupne vrijednosti 37,5 miliona eura.

Tri fabrike u vinskom regionu La Rioha, Sevilja i Valensija, bile su opremljene mašinama “napredne tehnologije” i mogle su da proizvode 540.000 paklica cigareta dnevno, navodi se u saopštenju.

Banda je zapošljavala Ukrajince koji su neregularno došli u Španiju ili su stigli kao tražioci azila od početka rata u Ukrajini u februaru 2022. godine.

Ukrajinci su živjeli u fabrikama, “nagurani u montažne objekte i nemoćni da napuste objekte tako da nisu mogli da budu primijećeni, a radili su dugo”, navodi se u saopštenju.

Vođe bande su “prale velike količine novca” i “bogato živjele” u luksuznom turističkom naselju Marbelja na Kosta del Solu (na jugu).

(Z.M)