Region 12.05.2021.

U Srbiji dostupan Digitalni zeleni certifikat

ČITANJE: 2 minute

Građanima Srbije od srijede je u državnom e-sistemu dostupan Digitalni zeleni certifikat – potvrda o vakcinisanju protiv korona virusa i rezultatima različitih testiranja na COVID-19, saopštio je direktor srbijanskog nacionalnog ureda za IT upravu Mihajlo Jovanović.

Digitalni zeleni certifikat predstavlja objedinjenu potvrdu kojom se dokazuje da su građani vakcinisani protiv korona virusa ili da imaju rezultate testiranja na COVID-19, prenosi Hina.

“Certifikat je kvalifikovana potvrda sa elektronskim pečatom i ne može biti falsifikovana i zloupotrebljena”, istaknuo je Janković.

Uz lične podatke – ime, prezime, jedinstveni matični broj građana (JMBG), pol te broj pasoša, digitalni zeleni certifikat sadrži i podatke o vakcinaciji, broju primljenih doza te datume vakcinacije, ali i rezultate PCR, antigenskog i serološkog testa.

Procedura preuzumanja tog elektroničkog dokumenta podrazumijeva da su građani prethodno registrirani na portalu eUprava, gdje, nakon provjere ličnih podataka, ostavlju svoju e-mail adresu, na koju poslije nekoliko minuta sistem šalje certifikat.

Očitavanjem QR koda na Digitalnom zelenom certifikatu dostupni su statusi o vakcinaciji sa dvije doze.

Druga dva statusa vezana su uz rezultate PCR i antigenskog testa ukoliko su urađeni u posljednja 72 sata i negativni su.

Rezultat za serološki test podrazumijeva da je urađen u posljednjih šest mjeseci za osobe koje nisu primile vakcinu, odnosno dva mjeseca za vakcinisane, ukoliko je im je takozvani IgG parametar pozitivan, objasnila je e-Uprava.

Stigao novi kontigent vakcina

U Srbiju je u srijedu ujutro stigla nova isporuka vakcina protiv korona virusa AstraZeneca, od 120.000 doza, u okviru COVAX mehanizma, prenosi Tanjug.

Avion s vakcinama je na beogradski aerodrom “Nikola Tesla“ sletio oko 8:00 sati.

U ponedjeljak su stigla dva kontigenta vakcina s više od 124.000 doza.

Novi kontigent od 20.000 doza ruske vakcine Sputnjik V protiv virusa korona stigao je prvog dana sedmice na Institut “Torlak”, saopštilo je Ministarstvo zdravlja.

Nešto ranije je na istu lokaciju dopremljen novi kontigent od 104.130 vakcina Pfizer-BioNTech.

U Srbiji je do sada dato 3.850.413 doza vakcina protiv korona virusa, a obje doze vakcine primilo su ukupno 1.665.784 građanina, objavljeno je u utorak.

Građanima su na raspolaganju četiri vakcine: Pfizer/BioNTech, Sputnjik V, AstraZeneca i Sinopharm.

(E.M)