Vijesti 11.05.2020.

U SRBIJI JOŠ 3 PREMINULA OD VIRUSA Kon: Moramo se vratiti u život ali samo uz mere!

ČITANJE: 4 minute

U Republici Srbiji je do 15 časova 11. maja 2020. godine registrovano ukupno 10.176 potvrđenih slučajeva COVID 19.

Od posljednjeg izvještaja testirani su uzorci 5.012 osoba od kojih su 62 pozitivne.

Do 15 časova u Republici Srbiji testirane su ukupno 145.604 osobe koje su ispunjavale kriterijume definicije slučaja.

Hospitalizovane su 1.123 osobe, dok je na respiratoru trenutno 29 pacijenata. Izliječeno je 3.290 oboljelih pacijenata.

U posljednja 24 časa preminule su 3 osobe. Ukupan broj preminulih od početka epidemije je 218. U posljednja 24 časa procenat pozitivnih u odnosu na broj testiranih na koronavirus je 1,23 odsto.

Prema najnovijim podacima, na Infektivnoj klinici KCS smješteno je 54 ljudi, u staroj zgradi niškog Kliničkog centra 109, a u novoj je smješteno troje dece. U KC Vojvodine smješteno je 25 ljudi, a u KC Kragujevac njih 36, rekao je danas epidemiolog Predrag Kon.

U KBC “Dr Dragiša Mišović” 91. je smješteno 19 djece, 6 majki, tri bebe, tri porodilje i jedna trudinica, kao i jedna žena na operativi. Na Pulmološkoj klinici KCS nalazi se 26 , u KBC “Zemun” 81, u KBC “Zvezdara” njih 73, u Opštoj bolnici Pančevo je 79, u leskovačkoj bolnici 113, u VMC “Karaburma” 53 i na Insitutu Banjica 36.

Na Beogradskom sajmu je 19 pacijenata, na Novosadskom sajmu 36, u Srednjom medicinskoj školi “Dva heroja” u Novom Pazaru 31 , u čačanskoj Plavoj hali 5. U banji Junaković nalazi se 26 pacijenata, u Seltersu u Mladenovcu 34, a u Niškoj banji 113 i u Sokobanji 79. U ustanovama socijalne zaštite je zaražen 261 korisnik i 58 zaposlenih.

O epidemiji u Nišu

– Kada je riječ o gerontološkim centrima u Nišu, u KC Niš se nalazi još samo 7 pacijenata iz domova za stare. Oko 200 oboljelih je registrovano iz dva gerontološka centra iz Niša – rekao je dr Predrag Kon.

O novim mjerama i putovanjima u inostranstvo

– Sutra je sastanak Kriznog štaba u 13 časova. Svi koji ulaze u našu zemlju moraće da imaju PCR test i to ne stariji od 72 sata. Zavisi sve od zahtjeva zemalja u koje se putuje, nije još do kraja definisano kako će se ubuduće putovati.

O periodu od ukidanja vanrednog stanja

– Opuštanje ide prebrzo, ali s druge strane veliki broj građana poštuje mjere, ali se to ne vidi toliko. Za Beograd mogu da kažem da sam vrlo zadovoljan po pitanju poštovanja preporuka o gradskom prevozu. Imate mjesta gdje se apsolutno poštuju preporuke, od kafića i restorana, poštuju i korisnici i vlasnici. Bilo je lijepo vrijeme i bilo je primamljivo izaći i zato je možda bila pojačana potreba za druženjem. Zabrinuti smo malo zbog toga, ali će se taj efekat vidjeti za 7 do 10 dana. Otvaranje je počelo još 27 aprila, ali ipak smo vidjeli konstantno smanjenje zaraženi – istakao je Kon.

On je podsetio da smo u prelaznom periodu i da je pozitivnost u padu.

– Epidemiološka situacija je još nesigurna, jer imamo povremeni porast i neke druge indikatore koji pokazuju nestabilnost. Ukupno gledano trend je jasan da se ovo gasi. Opreznost je obavezna – naglasio je Kon.

On je naglasio da je neophodno da se vratimo u život ali i da sprovodimo mjere.

– Mi smo sada u 10. nedjelji, a u 11. i 12. biće sporadično.

Kon je dodao da su ljudi možda malo zbunjeni brzinom povlačenja virusa.

Kada je riječ o nastavku rada škola, Kon je istakao da se očekuje da do 31. maja virus neće biti prisutan u tako velikoj mjeri ili uopšte, a najavljeno je da će škole tek tada moći da nastave sa radom.

– Ne postoji konkretan prijedlog o mjerama kada je riječ o školama. Bitno je da djeca budu potpuno zdrava i da ne dolaze bolesna – rekao je dr Kon danas na sjednici.

Kon se osvrnuo i na izjave dr Nestorovića, pa naglasio da pretjerano izlaganje UV zračenju može biti veoma štetno.

O drugom talasu virusa

– Vraćanje u normalu će biti postupno, a neki nisu ni osjetili da se išta mijenjalo. Ne vidim šta bi trebalo posebno da se razmišlja o drugom talasu i šta bi trebalo imati u rezervi. Ne očekujem da će tu biti ikakvih problema – kaže Kon.

(Kurir.rs)