Vijesti 01.12.2015.

U Srbiji otrov prodaju kao magičan lijek!

ČITANJE: 1 minuta
mms
Prevaranti u Srbiji već godinama preko društvenih mreža nude oboljelima takozvani “Miracle mineral solution” (MMS) kao lijek za autizam, za rak, sidu i druge teške bolesti.

Riječ je o izbjeljivaču koji, ako se na bilo koji način unese u organizam, može dovesti i do smrtnog ishoda. Ovaj “čudotvorni rastvor”, koji se najčešće prodaje očajnim roditeljima sa bolesnom djecom, zapravo je hlor-dioksid. Pored njega se preporučuje unošenje limunske kiseline da bi se aktivirao.

– Šokiran sam saznanjem da je nekom palo na pamet da pije izbjeljivač. To je prije svega otrov jer ima korozivno djelovanje i može dovesti do ozbiljnih oštećenja organa. Prvo dovodi do oštećenja digestivnog trakta, čija je krajnja posljedica suženje jednjaka ili želuca. To dovodi do invalidnosti jer čovjek ne može da guta. Mora da mu se pravi plastika, otvara stoma na grlu kako bi mogao da jede ili da pije – upozorava dr Dragan Joksović, toksikolog.

MMS ne stiže do crijeva, neutrališe se u želucu, izaziva krvarenje i ostavlja opekotine.

– Varikina, sona kiselina, natrijum-hidroksid… Ako se ova jedinjenja piju, mogu dovesti do smrtnog ishoda. Takođe je veoma opasno ako se maže po koži jer pravi ozbiljne opekotine, a ožiljci ostaju trajno na tijelu – kaže dr Joksović.

(Blic)