Politika 19.12.2022.

U srijedu sjednica Predsjedništva BiH: Imenovanju mandatara za Savjet ministara na dnevnom redu

ČITANJE: 2 minute

Sjednica Predsjedništva Bosne i Hercegovine trebala bi biti održana u srijedu, 21. decembra, na kojoj bi trebalo biti razmatrano potvrđivanja prijedloga za mandatarku Savjeta ministara BiH.

Članovi Komisije za pripremu izbora Savjeta ministara Bosne i Hercegovine ranije su Predsjedništvu uputili prijedlog Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) BiH za predsjedavajuću Borjanu Krišto.

Potpisan sporazum

Sporazum o formiranju vlasti u Bosni i Hercegovini nakon oktobarskih parlamentarnih izbora potpisali su ranije predstavnici HDZ-a, Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) i blok od osam stranaka koji čine Socijaldemokratska partija (SDP) BiH, Narod i pravda, Naša stranka, Stranka za BiH, Bh. inicijativa Kasumović Fuad, Pokret demokratske akcije (PDA), Narodni evropski savez (NES) i stranka Za nove generacije.

Dokument nazvan “Smjernice, načela i ciljevi u izvršnoj i zakonodavnoj vlasti na nivou BiH za period 2022-2026” potpisan je dva i po mjeseca nakon općih izbora, a potpisnici su izrazili nadu da će novi saziv Vijeća ministara BiH biti formiran vrlo brzo moguće čak do kraja ove godine.

Predsjednik SNSD-a Milorad Dodik potvrdio je ranije da je s HDZ-om i Osmorkom dogovoreno da njegovoj stranci i partnerima pripadnu ministarstva finansija i trezora, vanjske trgovine i ekonomskih odnosa, za ljudska prava i izbjeglica, kao i ministarstvo sigurnosti.

Procedura

Prema dogovoru strankama Osmorke trebalo bi pripasti ministarstva vanjskih poslova i te komunikacija i prometa, dok će HDZ-u, uz mandatarku, pripasti ministarstva civilnih poslova i pravde.

Prema Zakonu o Savjetu ministara BiH, predsjedavajućeg Savjeta ministara BiH imenuje Predsjedništvo Bosne i Hercegovine kod svakog novog mandata. Odluka o imenovanju potom se odmah dostavlja Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine na odobravanje.

Predsjedavajući Savjeta ministara BiH stupa na dužnost nakon što njegovo imenovanje odobri Predstavnički dom, a potvrda imenovanja mora biti završena u roku od 30 dana od dana imenovanja.

Prema Ustavu Bosne i Hercegovine, predsjedavajući Savjeta ministara imenuje ministre i zamjenike ministara odmah nakon stupanja na dužnost i traži od Predstavničkog doma potvrdu imenovanja.

 Odmah stupaju na dužnost

Ministri i zamjenici ministara stupaju na dužnost odmah nakon potvrde Predstavničkog doma, a potvrda imenovanja zamjenika predsjedavajućeg, ministara i zamjenika ministara mora biti završena u roku od 30 dana od dana kada predsjedavajući Savjeta ministara preuzme dužnost.

Ako Predstavnički dom ne potvrdi odluku Predsjedništva BiH o imenovanju predsjedavajućeg Savjeta ministara, Predsjedništvo BiH je dužno u roku od osam dana imenovati drugog predsjedavajućeg Savjeta ministara i takvu odluku dostaviti na potvrdu Predstavničkom domu PSBiH.

Takođe, zakonska je odredba da ako Predstavnički dom ne potvrdi odluku predsjedavajućeg Savjeta ministara o imenovanju ministra ili zamjenika ministra, predsjedavajući Savjeta ministara dužan je u roku ne dužem od osam dana imenovati drugu osobu na to mjesto i takvu odluku dostaviti na potvrdu ponovo Predstavničkom domu ili podnijeti ostavku.

(N.S)