Vijesti 30.01.2019.

U Srpskoj 16 žrtava gripa, stručnjaci tvrde da najgore tek stiže

ČITANJE: 2 minute

Od posljedica gripa u Srpskoj do sada je preminulo 16 osoba, a uglavnom je riječ o osobama srednje i starije životne dobi koji nisu vakcinisani protiv ove zarazne bolesti. 

Institutu za javno zdravstvo RS juče je prijavljeno da su četiri pacijenata preminula od posljedica teške akutne respiratorne infekcije.  Univerzitetski klinički centar RS i Bolnica Zvornik prijavili su po jednog, dok je Bolnica „Sveti apostol Luka“ Doboj prijavila dva pacijenta koja su preminula.

Radi se o osobama srednje i starije životne dobi sa brojnim komorbiditetima.

Kad je riječ o regionu, smrtni slučajevi su zabilježeni i u Srbiji i u Crnoj Gori, a situacija je posebno složena u Hrvatskoj, gdje je, dosad, od posljedica gripa umrlo 35 ljudi, što je najveći broj preminulih od kada se grip prati u ovoj državi.

Iz Hrvatskog zavoda za javno zdravlje saopštili su da je intenzitet gripa jači nego ikad, te da ima jako puno komplikacija i hospitalizacija. Prema procjenama nadležnih u BiH, intenzitet gripa će biti visok još najmanje četiri sedmice.

I ministar zdravlja i socijalne zaštite RS Alen Šeranić nedavno je upozorio da je, u odnosu na prethodnu godinu, ovogodišnji virus gripa agresivniji.

– U ovoj sezoni u dominaciji je virus gripa tipa AH1N1, koji je agresivniji u odnosu na tip B iz prošle sezone, pa se javljaju komplikacije kod ljudi koji boluju od drugih bolesti. Vrhunac gripa očekujemo tek u narednom periodu, jer je tek počelo drugo polugodište, tako da ustanove treba da se pripreme. Sugerišem i da stanovništvo krene u prevenciju, prije svega, redovnim pranjem ruku, provjetravanjem prostorija, manjim boravkom na mjestima gde je više lica – poručio je Šeranić.

Od prije par dana posjete pacijentima u Bolnici “Srbija” do daljnjeg su zabranjene, da se ne bi pojavile komplikacije kod operisanih i drugih teško bolesnih pacijenata hospitalizovanih u ovoj zdravstvenoj ustanovi.

Ugroženi hronični bolesnici

Podsjetimo, u sezoni 2016, do kraja marta, od posljedica teških akutnih respiratornih infekcija u RS su umrle 22 оsobe, od čega je kod petoro potvrđen virus gripa AH1N1, ranije poznatog kao svinjski grip.

Svi pacijenti koji su u ovoj sezoni haranja virusa umrli bili su i u visokom riziku za razvoj komplikacija gripa, jer su uglavnom bili teški hronični bolesnici, imali maligna oboljenja ili su istovremeno bolovali od više oboljenja. Niko od njih nije bio ni vakcinisan protiv gripa.

(Srpskainfo)

Oznake: Alen Šeranić