Vijesti 21.01.2022.

U Srpskoj od raka grlića materice obolijeva oko 200 žena godišnje

ČITANJE: 3 minute

Rak grlića materice je drugi najčešći karcinom kod žena i u Republici Srpskoj, poslije karcinoma dojke i od njega godišnje obolijeva oko 200 žena, a oko 50 godišnje umire od ove bolesti, rekla je za Srnu specijalista ginekologije i akušerstva Sanja Sibinčić.

Prema njenim riječima, ovo pokazuju podaci za period od pet godina, i to od 2013. do 2017. godine, što su i zvanični podaci Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske.

“Na ukupan broj stanovnika ovo je zaista značajan broj. To je pokazatelj da se ovom problemu mora pristupiti na sveobuhvatan način kroz primarne i sekundarne preventivne mjere, odnosno vakcinacijom i skrining metodama”, naglasila je Sibinčićeva.

Ukoliko se rak grlića materice otkrije u ranoj fazi, ona je istakla da je on izlječiv gotovo u potpunosti, zbog čega su od izuzetne važnosti redovni pregledi i skrinig metoda koja je među pacijentima poznata kao “papa” test.

Sibinčićeva je navela da je pregled sa uzimanjem “papa” testa jednostavna, neinvazivna, prihvatljiva, pouzdana i lako dostupna metoda.

“S druge strane, a budući da je karcinom grlića materice uzrokovan humanim papiloma virusom /HPV/ većina savremenih zemalja sprečava širenje ovog virusa vakcinacijom, kao i organizovanim skriningom na rano otkrvanje raka grlića materice što je mjera sekundarne prevencije kod djece u ranoj adolescentnoj dobi”, istakla je Sibinčićeva.

Sibinčićeva je podsjetila da je Strategojom razvoja i unapređenja primarne zdravstvene zaštite iz 2008. godine, predviđena i prevencija karcinoma grlića materice.

Prema pomenutoj strategiji, preporučen je ginekološki sistematski pregled žena jednom godišnje, tako da se prema utvrđenom protokolu radi “papa” nalaz i potom, ako su uočene nepravilnosti, radi se detekcija HPV-a, kolposkopija i ciljana biopsija, te ostali dijagnostički i terapijski postupci.

“Na ovaj način moguće je precizno i u ranom stadijumu odrediti suspektne promjene. Ukoliko se utvrdi postojanje ovih promjena u nultom stadiju, i bez probijanja bazalne membrane, izlječenje je sto odsto”, pojasnila je Sibinčićeva.

Ona je dodala da u praksi strategiju provode ljekari porodične medicine, odnosno porodični ginekolozi, ali da je važno istaći neophodnost ozbiljnijeg pristupa ovom problemu među mlađom populacijom.

Sibinčićeva je navela da u Srpskoj za sada, nažalost, nije dostupna vakcina protiv humanog papiloma virusa, te da su aktivnosti oko njenog uvođenja bile privedene kraju, ali ih je usporila pandemija virusa korona.

“Budući da Republika Srpska još nije uvela vakcinaciju protiv humanog papiloma virusa, djevojkama savjetujemo redovne ginekološke preglede, i to već godinu dana nakon stupanja u prve seksulane odnose”, naglasila je Sibinčićeva.

U nekim razvijenim zemljama, tvrdi Sibinčićeva, preporuka za skrining metodama je jednom u tri godine, međutim, imajući u vidu visok procenat prisutnosti HPV virusa u našoj populaciji, savjetuju se pregledi i skrining jednom godišnje.

“Poslije dva uzastopna uredna citoloska brisa tokom godinu dana u razmaku od šest mjeseci, periodični pregledi citoloskog brisa ženama koje pripadaju grupi prosječnog rizika mogu se raditi na tri godine. Žene mlađe od 30 godina kao i žene iz grupe povišenog rizika treba da uzimaju bris jednom godišnje”, rekla je Sibinčićeva.

(Srna, E.M)