Vijesti 21.02.2016.

U Srpskoj uskoro Koordinacioni centar za transplantaciju organa

ČITANJE: 1 minuta
medicina
Cilj Koordinacionog centra Republike Srpske biće da se značajno poveća broj transplantacija, u prvom redu kadaveričnih donacija koje podrazumijevaju presađivanje organa umrlih onima kojima je takva operacija jedina šansa za život.

Istovremeno u planu je formiranje registara donatora, odnosno onih koji to ne žele da budu.

-To je plan da se uradi u narednih par mjeseci da mi to uradimo već smo pričali o tome, imamo kadar, još samo da nađemo simbolična sredstva u budžetu kako bismo mogli da realizujemo taj projekat- kaže Dragan Bogdanić, ministar zdravlja i socijalne zaštite RS.

Za sada se u RS rade isključivo transplantacije sa živih donora, a u posljednje četiri godine u Univerzitetskom kliničkom centru RS uspješno je realizovana 21 transplantacija bubrega.

Zbog nedovoljnog broja transplantacija organa umrlih, Federacija BIH nalazi se pred novim zakonom o transplantaciji organa i tkiva u svrhu liječenja. Ukratko, ukoliko se ne izjasnite da želite da donirate organe to će se smatrati isto kao da ste dali dobrovoljni pristanak.

-Osnovna izmjena je da umjesto informiranog umjesto prelazi se na model pretpostavljenog pristanka. Informativni pristanak podrazumijeva da se ljudio tokom života izjašnjavajiu da žele da žele da doniraju organe i onda se radi potencijalni registar donora- objašnjava Zlatan Peršić, iz ministarstva zdravlja Federacije BiH.

Takav model po uzoru na većinu zemlalja EU je kažu u Federalnom ministrastvu zdravstva najbolji, jer dalje optimalne rezulate, odnosno značajno je povećan broj realiziovanih transplantacija. Međutim čak i ukoliko se usvoji novi zakon proći će najmanje 5 godina dok se ne formira registar potencijalnih donora , odnosno onih koji to ne žele da budu.

(ATV)