Vijesti 18.06.2016.

U studentskim domovima u Srpskoj još 1.216 mjesta

ČITANJE: 2 minute

Od ove akademske godine studenti u Srpskoj će na raspolaganju imati tri novoizgrađena studentska doma.

Tako će u Banjaluci, Palama i Foči biti 1.216 dodatnih mjesta.

U Banjaluci će smještaj biti proširen za 280 mesta, u Foči za 346 i na Palama 590.

Direktor Studentskog centra “Nikola Tesla” u Banjaluci Zoran Babić rekao je da četvrti paviljon ima 140 soba, koje su projektovane sa po dva kreveta.

– Trenutno čekamo da četvrti paviljon dobije upotrebnu dozvolu, te da pređe u vlasništvo Studentskog centra. Tek nakon toga Upravni odbor može odlučiti koji će biti kriterijumi za konkurisanje u ovaj dom i cijene. Moje mišljenje je da za ovaj novi dom treba da konkurišu najbolji studenti i određeni broj iz socijalnih kategorija – objasnio je Babić.

Tako će u sva četiri paviljona u Banjaluci od sljedeće akademske godine biti mjesta za otprilike 1.750 studenata.

U Ministarstvu prosvjete i kulture RS, u čijoj su za sada nadležnosti novoizgrađeni domovi, potvrđuju da bi trebalo bi da budu useljivi do početka akademske godine.

– Četvrti paviljon u Banjaluci je u potpunosti opremljen, dok se u domovima u Palama i Foči trenutno opremaju kuhinje, što bi trebalo biti završeno do kraja ovog mjeseca. Nakon toga Ministarstvo će formirati komisiju koja treba da utvrdi ispunjenost uslova. Uporedo s tim, u toku je procedura prenosa prava svojine nad objektima u Palama i Foči sa Univerziteta u Istočnom Sarajevu na Republiku – objasnili su u Miistarstvu prosvjete i kulture RS.

Upis

Sljedeće školske godine će na oba univerziteta biti upisano 6.695 brucoša. Od toga je 3.331 mesto predviđeno za Univerzitet u Banjaluci, a 2.924 na Univerzitetu u Istočnom Sarajevu.

Za 901 studenta u Banjaluci biće finansirano školovanje iz budžeta, a u Istočnom Sarajevu za  945 – podaci su Ministarstva prosvjete i kulture RS.

Biće upisano 158 studenata manje nego prethodne godine. Više mjesta biće na studijskim programima Matematika i informatika  i Fizika, gdje će svi studenti imati stipendiju.

(Blic)