Sport 01.03.2018.

U subotu 36. Osmomartovski turnir u Banjaluci

ČITANJE: 2 minute

Tridesetšesti Osmomartovski turnir biće održan sutra u Banjaluci, a osim domaćina rukometašica Borca u dvorani “Borik” će se takmičiti rukometašice Knežopoljke iz Kozarske Dubice, Doboja, Broda i Trna.

“Zadovoljstvo i čast mi je da učestvujem na 36. Osmomartovskom turniru jer je rukomet moja ljubav a tu sam se igrajući učila drugarstvu i stekla nova prijateljstva. Na terenu ćemo biti dobri domaćini, dati sve od sebe i pokazati fer plej igru. Želimo da budemo najbolje ali neka pobijedi rukomet”, rekla je Jovana Novaković, rukometašica Borca.

Mira Popović, čan Upravnog odbora ŽRK Borac, podsjetila je na početke i na period kada su nastupale najbolje ekipe iz Jugoslavije, ali i evropski klubovi.

“Međunarodni ženski rukometni turnir organizovan je prvi put 1960. Turnir je izrastao u najjači ženski turnir u bivšoj Jugoslaviji i na njemu su učestvovale najkvalitetnije ekipe kako bivše Jugoslavije tako i Evrope. O kakvom se turniru radilo govori i činjenica da je bio uvršten u kalendar Rukometnog saveza Jugoslavije i Evropske rukometne federacije”, rekla je Popovićeva.

Turnir se u pojedinim godinama nije odžao zbog objektivnih razloga, to se posebno odnosi na ratni period.

“Prošle godine Turnir se vratio na velika međunarodna vrata čiji je domaćin takođe bio naš klub,  a pokrovitelj turnira bio je grad Banjaluka jer je rukovodstvo grada shvatilo jačinu i važnost turnira, pogotovo što je Banjaluka grad sporta, a prevashodno rukometa koji je proslavio naš grad širom Evrope i svijeta. Sport je taj koji spaja a ne razdvaja, koji učvršćuje stara i stvara nova prijateljstva. Nadamo se da će svi učesnici ponijeti lijepa iskustva i rado ponovo doći u našu Banjaluku. Ovim putem pozivam sve građane Banjaluke a posebno mlade da prisustvom uveličaju ovu sportsku tradiciju”, istakla je Popovićeva.

Prvi put osim seniorki nastupiće pionirke.

“Posebno mi je drago što će nastupiti i pionirke jer su one baza za dalji rad i opstanak kluba, a postoji i velika zainteresovanost za treniranje i bavljenje rukometom”, rekao je Nikola Bijelić, trener Borca i dodao:

“Imali smo želju da dovedemo i neke premijerligaške ekipe ali smo od toga odustali jer se ovaj vikend igra redovno kolo Premijer lige. Ali, s obzirom da su ekipe učesnice članice prve lige RS odlično će nam doći da odmjerimo snage pred nastavak takmičenja u Prvoj ligi RS.”

Satnica

Seniorke: 10 časova: Knežopoljka – Brod, 11: Borac – Doboj, 15.40: utakmica za treće mjesto, 16.40: finale; pionirke: 12: Knežopoljka – Brod, 12.40: Borac – Doboj, 13.15: Knežopoljka – Trn, 13.50: Brod – Trn, 14.25: Utakmica za treće mjesto, 15: finale. Utakmice u seniorskoj kategoriji biće igrane dva puta po 25 minuta, a u pionirskoj dva puta po 15 minuta.

(Nezavisne)