Vijesti 19.06.2024.

U subotu manifestacija “Dan petrovačkog lana”

ČITANJE: 2 minute

Udruženje „Eko-Eho“ iz Banjaluke, organizuje manifestaciju pod nazivom „Dan petrovačkog lana“, koja će biti održana u subotu 22. juna u Bosanskom Petrovcu, a koja je podržana od strane Stalne radne grupe za regionalni ruralni razvoj – SWG.

Ova jednodnevna manifestacija, koja će se sastojati od dva stručna predavanja i prodajne izložbe proizvoda poljoprivredika iz ove opštine, realizuje se u okviru projekta „Promovisanje ekonomske diverzifikacije u ruralnim područjima jugoistočne Evrope (SEDRA II) – Izgradnja kapaciteta lanaca vrijednosti u poljoprivredi i ruralnom turizmu kroz promovisanje mogućnosti zapošljavanja”, koji provodi SWG u saradnji sa njemačkim GIZ-om.

Stručna predavanja o potencijalu za proizvodnju lana na području Unsko sanskog kantona i novim proizvodima od lana, te o prednostima korištenja lana u svakodnevnoj ishrani ljudi, biće održana u sali Opštinskog vijeća Bosanski Petrovac, dok će mini prodajna izložba poljoprivrednih proizvoda sa područja petrovačke opštine i njihova degustacija biti upriličena na platou ispred zgrade opštine.

Program manifestacije počinje u 12 časova, a u okviru događaja biće organizovana i radionica za djecu na temu oslikavanja lanenih tkanina, kao i takmičenje za izbor najboljeg recepta koji sadrži lan.

Iz Udruženja „Eko-Eho“ rekli su da je opština Bosanski Petrovac lokalna zajednica sa najvećim brojem individualnih proizvođača lana i lanenog ulja u BiH, ali i jedna od opština koja ima najviše sunčanih dana u godini na teritoriji BiH, zbog čega je proizvodnja lana pogodnija, a sam kvalitet lana i lanenog ulja višestruko veći. Prema njihovim riječima, želja im je da ljudi prepoznaju sve one koristi koje za njihovo zdravlje može donijeti svakodnevno korištenje lana u ishrani, ali i da nadležne institucije naprave bilo kakav korak kako bi podržale ovu zahtjevnu, ali veoma važnu proizvodnju, na način da osnaže postojeće proizvođače, te da ohrabre buduće proizvođače lana da krenu u tu proizvodnju.