Magazin 09.12.2019.

U subotu manifestacija „Drinić kroz igru i pjesmu“

ČITANJE: 1 minuta

Kulturno umjetničko društvo (KUD) „Grmeč“ iz Drinića u opštini Petrovac, sedmi put po redu organizuje tradicionalnu manifestaciju Veče folklora „Drinić kroz igru i pjesmu“, koja će biti održana u subotu 14. decembra ove godine.

Ova manifestacija biće održana u sali Osnovne škole „Drinić“ u istoimenom mjestu, sa početkom u 18 časova, a među učesnicima će se naći kulturno-umjetnička društva i pjevačke grupe iz Petrovca i okolnih opština, ali i iz Srbije. Tako su, pored organizatora, svoje učešće potvrdila kulturno-umjetnička društva „Mira Lukač“ iz Drvara, “Sava Vukosavljev” iz Zmajeva u Srbiji, „Gavrilo Princip“ iz Bosanskog Grahova, te domaće pjevačke grupe „Drvosječe“ i “Teša i Gagi”, zatim Etno ansambl “ Uspomene” iz Drvar i Etno grupa “Carza” iz Drvara, ali i Dječji hor iz Drinića.

Prema riječima organizatora ove već tradicionalne manifestacije, cilj je na jednom mjestu okupiti omladinu i odrasle i to oko ideje o učenju, dobrim navikama i tradiciji, sa namjerom da se sačuvaju od zaborava.

„Želimo da ovom manifestacijom okupimo mlade i stare oko osnovne ideje o pjesmi i igri, kao izrazu slobode srpskog naroda na ovim prostorima“, rekao je Boško Branković, sekretar KUD-a “Grmeč”. On je pozvao Petrovčane I sve ljubitelje folklola I izvornih pjesama da dođu na ovaj događaj i na taj način podrže njegovu organizaciju, sa ciljem da on u narednim godinama postane mjesto okupljanja ljudi ovog kraja.

Generalni pokrovitelj ove manifestacije je Ministarstvo prosvjete I kulture Republike Srpske, dok su prijatelji manifestacije opštine Petrovac-Drinić i Bosanski Petrovac, te Eparhija bihaćko-petrovačka Srpske pravoslavne crkve.