U subotu manifestacija „Drinić kroz igru i pjesmu“

Kulturno umjetničko društvo (KUD) „Grmeč“ iz Drinića u opštini Petrovac, sedmi put po redu organizuje tradicionalnu manifestaciju Veče folklora „Drinić kroz igru i pjesmu“, koja će biti održana u subotu 14. decembra ove godine.

Ova manifestacija biće održana u sali Osnovne škole „Drinić“ u istoimenom mjestu, sa početkom u 18 časova, a među učesnicima će se naći kulturno-umjetnička društva i pjevačke grupe iz Petrovca i okolnih opština, ali i iz Srbije. Tako su, pored organizatora, svoje učešće potvrdila kulturno-umjetnička društva „Mira Lukač“ iz Drvara, “Sava Vukosavljev” iz Zmajeva u Srbiji, „Gavrilo Princip“ iz Bosanskog Grahova, te domaće pjevačke grupe „Drvosječe“ i “Teša i Gagi”, zatim Etno ansambl “ Uspomene” iz Drvar i Etno grupa “Carza” iz Drvara, ali i Dječji hor iz Drinića.

Prema riječima organizatora ove već tradicionalne manifestacije, cilj je na jednom mjestu okupiti omladinu i odrasle i to oko ideje o učenju, dobrim navikama i tradiciji, sa namjerom da se sačuvaju od zaborava.

„Želimo da ovom manifestacijom okupimo mlade i stare oko osnovne ideje o pjesmi i igri, kao izrazu slobode srpskog naroda na ovim prostorima“, rekao je Boško Branković, sekretar KUD-a “Grmeč”. On je pozvao Petrovčane I sve ljubitelje folklola I izvornih pjesama da dođu na ovaj događaj i na taj način podrže njegovu organizaciju, sa ciljem da on u narednim godinama postane mjesto okupljanja ljudi ovog kraja.

Generalni pokrovitelj ove manifestacije je Ministarstvo prosvjete I kulture Republike Srpske, dok su prijatelji manifestacije opštine Petrovac-Drinić i Bosanski Petrovac, te Eparhija bihaćko-petrovačka Srpske pravoslavne crkve.

LUKA PETROVIĆ: Stimulativne otpremnine u Elektroprivredi RS od 22.000 KM do 50.800 KM

Generalni direktor “Elektroprivrede Republike Srpske” Luka Petrović rekao je da će se Pravilnik o stimulativnim otpremninama i ekonomsko-socijalnom zbrinjavanju zaposlenih u elektrodistributivnim preduzećima primjenjivati jedinstveno za svih pet distributivnih preduzeća, a otpremnine će iznositi od 22.000 KM do 50.800 KM. Petrović je napomenuo da poziv za stimulativne otpremnine na snagu stupa 31. januara i da

PROVOKATIVAN IGROKAZ RAIFFEISEN BANKE: Zbog uloge naciste Dobnigg bi mogao imati problema sa zakonom u Austriji

Predsjednik Uprave Raiffeisen banke u BiH Karlheinz Dobnigg mogao bi imati problema sa zakonom u Austriji jer se pojavio u seriji ”Konak kod Hilmije” kao nacistički oficir, rekli su za banjaluka.net i dunav.at pravni stručnjaci iz Beča sa kojim smo razgovarali. U Austriji postoji zakon koji izričito zabranjuje veličanje nacizma ili korištenje nacističkih simbola, takozvani

KVAR NA TOPLIFIKACIONOJ MREŽI: Bez grijanja dio ulica i ustanova u centru grada

Zbog kvara na toplifikacionoj mreži, tokom dana bez grijanja će biti korisnici u dijelovima ulica Gajeva i Jevrejska, Tehnička škola, Dom sindikata, Robna kuća Boska, zanatski centar u Jevrejskoj ulici i Ustavni sud. – Naša tehnička ekipa popravlja kvar kako bismo što prije uspostavili redovnu isporuku toplotne energije. Korisnike molimo za strpljenje i zahvaljujemo na

DRAŽEN VRHOVAC ZA BANJALUKA.NET: IRB je jedan od najznačajnijih pokretača privrednog rasta RS

“Fokus banke će i dalje biti na finansiranju socijalne i ekonomske obnove i razvoja RS”, poručuje novoimenovani v.d. direktor Investiciono-razvojne banke Republike Srpske, Dražen Vrhovac. On je u razgovoru za portal banjaluka.net otkrio dalje planove IRB RS, kao i pravce reorganizacije ove ustanove. Početkom ove godine imenovani ste za v.d. direktora Investiciono-razvojne banke Republike Srpske.