Vijesti 20.10.2022.

U subotu pokazna vježba u slučaju razornog zemljotresa “Banjaluka 2022”

ČITANJE: 1 minuta

Crveni krst Republike Srpske organizovaće u subotu, 22. oktobra, pokaznu vježbu višenamjenskih terenskih jedinica i terenskih ekipa za djelovanje u katastrofama pod nazivom “Banjaluka 2022” radi provjere spremnosti u slučaju razornog zemljotresa.

Scenario vježbe predviđa spasavanje i pružanje prve pomoći povrijeđenim licima u razornom zemljotresu jačine 5,5 stepeni po Rihteru, koji je pogodio područje Banjaluke i izazvao velike posljedice po ljudske živote i materijalna dobra u prečniku od 50 kilometara od epicentra, najavljeno je iz Crvenog krsta Srpske.

U vježbi će učestvovati više od 130 učesnika, koje će činiti pripadnici višenamjenskih terenskih jedinica iz Banjaluke, Gradiške, Kozarske Dubice i Mrkonjić Grada.

Učestvovaće i višenamjenske terenske ekipe iz Kotor Varoša i Prijedora, kao i pripadnici Republičke uprave civilne zaštite, Vatrogasno-spasilačke jedinice Banjaluka, Hitne pomoći banjalučkog Doma zdravlja, te volonteri Crvenog krsta Srpske.

Realizacijom pokazne vježbe višenamjenskih terenskih ekipa u saradnji s partnerima u sistemu zaštite i spasavanja ustanoviće se trenutna pripremljenost i osposobljenost službe zaštite i spasavanja jedinica Crvenog krsta.

Vježba će biti održana u krugu bivše firme “Stočar” u banjalučkom naselju Lazarevo jedan u 12 časova.

Crveni krst Srpske sa svim svojim organizacijama radi na ublažavanju ljudskih patnji, posebno onih izazvanih velikim prirodnim nepogodama, katastrofama i oružanim sukobima.

Uz aktivnu saradnju sa zdravstvenim službama, civilnom zaštitom, vatrogasnim jedinicama, Gorskom službom spasavanja i drugim strukturama zaštite i spasavanja učestvuje i u organizovanju i pružanju zdravstvene i socijalne pomoći u slučaju elementarnih nepogoda, epidemija i drugih velikih nesreća.

(Srna)