Vijesti 19.10.2022.

U SUD STIGLI I SPORNI RESPIRATORI: Nastavljeno suđenje federalnom premijeru Novaliću

ČITANJE: 1 minuta

Saslušanjem dva svjedoka odbrane Fahrudina Solaka, danas je u Sudu BiH nastavljeno suđenje federalnom premijeru Fadilu Novaliću i ostalima u vezi sa nabavkom 100 kineskih respiratora u vrijednosti od 10.530.000 KM.

U Sud BiH su stigli i sporni respiratori, koji bi trebalo da budu prezentovani u sudnici.

Na prošlom ročištu je nastavljeno izlaganje nalaza Leandra Pekija, biomedicinskog inženjera i stručnjaka za medicinske aparate.

Osim Novaliću, sudi se ministru finansija FBiH Jelki Milićević, nekadašnjem direktoru Federalne uprave civilne zaštite Fahrudinu Solaku i vlasniku preduzeća “Srebrena malina” Fikretu Hodžiću zbog sporne nabavke 100 kineskih respiratora u vrijednosti od 10.530.000 KM.

Novalić, Solak i Hodžić optuženi su za udruživanje radi činjenja krivičnih djela u vezi sa zloupotrebom položaja ili ovlaštenja, te primanjem nagrade ili drugog oblika koristi za trgovinu uticajem.

Optužnica ih tereti i za pranje novca, falsifikovanje ili uništenje poslovnih ili trgovačkih knjiga ili isprava, falsifikovanje službene isprave i povredu obaveze vođenja trgovačkih ili poslovnih knjiga i sastavljanja finansijskih izvještaja i njihovo falsifikovanje ili uništavanje.

Milićevićeva je optužena za nesavjestan rad u službi.

(Srna/ N.S)