Region 17.05.2024.

U sudaru vozova u Beogradu 13 povrijeđenih, za nesreću odgovoran ljudski faktor

ČITANJE: 3 minute

Ministar unutrašnjih poslova Srbije Ivica Dačić rekao je da je uzrok današnjeg sudara vozova u tunelu Vukov spomenik-Pančevački most, u kojem nije bilo žrtava, ljudski faktor, dok je ministar saobraćaja Goran Vesić naveo je da je povrijeđeno 13 putnika, od kojih je četvoro prevezeno u Urgentni centar.

– Garnitura Beovoza je prošla kroz zaštitno svjetlo i udarila u teretni voz koji je čekao dozvolu da krene prema stanici Ovča – rekao je Vesić.

Istakao je da je u ovom trenutku najvažnije da nema poginulih i da su svi zbrinuti, i zahvalio MUP-u, vatrogascima koji su brzo reagovali i pomogli ljudima, Hitnoj pomoći i Ministarstvu zdravlja na brzoj reakciji, kao i preduzećima Infrastruktura željeznice Srbije, Srbijavoz i Srbija Kargo.

Dačić je novinarima rekao da u nesrećama poput ove često ima žrtava, kao i da je prava sreća što u današnjem sudaru nije bilo poginulih i da su svi putnici izašli iz voza.

– Najvažnija vijest je da nema smrtno stradalih i da su svi putnici izašli iz voza – rekao je Dačić.

Dodao je da su vatrogasci-spasioci, koji su učestvovali u akciji spasavanja, povrijeđene putnike izvukli kroz evakuacioni izlaz, odnosno tunel, za koji 99 odsto građana uopšte i ne zna čemu služi.

Dačić je objasnio da hitna pomoć praktično nije mogla ni da priđe, pa su vatrogasci odigrali tu važnu ulogu i izvukli sve povrijeđene, kao i sve putnike.

– Ono što je važno da znamo, imali smo i sreće da nije bilo poginulih. U ovakvim nesrećama gdje je ljudski faktor uzrok ima i nesreća sa najtežim ishodom. Ovako nešto ne sme više da se ponavlja iz ovog treba izvući pouku, ali je najvažnije od svega da nema mrtvih – zaključio je Dačić.

Načelnik Sektora za vanredne situacije MUP-a Luka Čaušić, koji je na lice mjesta došao zajedno sa ministrima Dačićem, Vesićem i direktorkom preduzeća “Infrastruktura željeznice Srbije” Јelenom Tanasković, rekao je da u 18.42 časova primljena dojava o sudaru, nakon čega je na teren izašlo ukupno 25 vaterogasaca.

– Dolaskom na lice mjesta u 18.48 časova ustanovljeno je da se terentni voz sudario sa putničkim vozom u tunelu u dubini od 400 metara od ulaza u tunel kod Pančevačkog mosta – rekao je Čaušić.

Ministar Vesić rekao je da će detalji nezgode biti poznati kada Komisija “Infrastrukture željeznice Srbije” objavi zvaničan izvještaj, što se očekuje u toku sutrašnjeg dana.

Saobraćaj na toj diionici pruge je trenutno obustavljen, a kako je Vesić najavio, on će biti normalizovan sutra tokom prijepodneva, ili najkasnije do podneva.

Kako je rekao, konstrukcija pruge nije oštećena, ali jeste voz i on sada mora da se ukloni odnosno posljednji vagon, teretni i sama lokomotiva.

Ovo je treći sudar BG Voza takve vrste do sada.

Prethodna dva dogodila su se 2. maja 2013. i 5. novembra 1992. i to u tunelu ispod Bežanije, saopštilo je Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture.

U obje prethodne nesreće je uzrok takođe bio ljudski faktor.

U sudaru 1992. je bilo poginulih, dok su 2013. povređena 22 putnika, prenose agencije.