Vijesti 15.12.2020.

U SUDU PRIKAZANI SNIMCI: Optužene za ubistvo Slaviše Krunića odale nadzorne kamere

ČITANJE: 3 minute

Optuženi za ubistvo Slaviše Krunića (48) iz Banjaluke i njegovog pratioca Žarka Pavlovića (38) iz Pala, Emilio Baldo i ubijeni napadač Željko Kovačević kobnog dana su u popodnevnim časovima prolazili pored picerije “Moreti” u naselju Glamočani u kojoj je te noći prije nego će biti ubijen sjedio Krunić.

Ovo se, tvrdi Republičko tužilaštvo, može vidjeti na snimcima nadzornih kamera koji su danas prikazani u banjalučkom Okružnom sudu. Osim Balde, optuženi su Benedi Đukanović (53) i nekadašnji radnik “Sektor sekjuritija” Rodoljub Gajić.

Sve ih, osim za ubistva, terete i za pokušaj ubistva Krunićevog vozača Gorana Ilića kojeg su ranili.

Tužilac Snježana Petković pokazala je sudskom vijeću snimke na kojima se vidi bijeli “golf,” za koji ona tvrdi da ga je koristio Đukanović. Ovo vozilo se kobnog dana kretalo ulicom prema banjalučkom naselju Kuljani u kojem živi optuženi.

Takođe, na tim snimcima vidi se kako crvena i crna “opel korsa” prolaze istim putem, a tužilac tvrdi da su ih vozili ubijeni Kovačević i Baldo. Prikazan je i snimak video-nadzora firme “Međugorje” u Putu srpskih branilaca u naselju Zalužani.

– Vidimo prolazak crvene “opel korse” i tužilaštvo vjeruje da su optuženi tu ostavili taj automobil prije izvršenja krivičnog djela – rekla je Pektovićeva.

Branilac Đukanovića, advokat Tatjana Savić prigovorila je da tužilaštvo iznosi analizu dokaza, što ne bi trebalo da čini. Petkovićeva je kazala da je analizu dokaza uradio vještak iz Slovenije Gregor Kovač koji će svoj nalaz iznijeti u četvrtak.

Saznajemo da je njegov nalaz plaćen nekoliko hiljada evra. Na prikazanim snimcima koji su pušteni u sudnici, a koje je Kovač analizirao, ne vidi se ko vozi automobile.

Krunić i Pavlović ubijeni su 22. aprila prošle godine u blizini Krunićeve kuće u Glamočanima, kod Laktaša. Tada je ranjen Ilić, a u razmjeni vatre ubijen je Kovačević, koji je označen kao jedan od napadača.

Đukanovića i Baldu terete da su zajedno sa Kovačevićem organizovali i pripremili zločin. Gajića, Krunićevog radnika i člana ličnog obezbjeđenja njegove supruge i djece, terete za pomaganje u ubistvu jer je Kovačeviću odao informacije o kretanju svog gazde i obezbjeđenju u zamjenu za opraštanje duga.

Ubistvo su, prema optužnici, izvršili Đukanović i Kovačević koji su iz automatskih pušaka ispalili najmanje 36 hitaca na džip u kojem se nalazio Krunić. Baldo je bio osmatrač i dojavio je kada je vozilo krenulo u zasjedu.

Opet na početku

Suđenje optuženima počelo je iznova zbog isticanja roka od 30 dana od posljednjeg ročišta. Tužilaštvo i branioci ostali su kod ranije uvodne riječi.

Advokat Rodoljuba Gajića, Marinko Brkić, istakao je da do sada nije izveden nijedan dokaz koji tereti njegovog klijenta.

– Nema dokaza da je moj branjenik znao da će Krunić biti ubijen. Dokazaćemo da je Gajić nezakonito odveden od kuće – rekao je Brkić.

Sudija Branimir Jukić ga je upozorio da ne iznosi završnu riječ, već uvodnu.

(Glas Srpske)