Vijesti 04.04.2017.

U susret Danu grada: Banjaluka i ove godine bez dobitnika nagrade za najzaslužnijeg građanina

ČITANJE: 2 minute

Doktorka Snežana Gajić, tehnički direktor fabrike obuće „Bema“ Marinko Umičević i direktor Banjalučke pivare Nikolas Peni, bili su ovogodišnji prijedlozi za „Ključ grada“- najvišeg priznanja Grada Banjaluka, ali niko nije dobio podršku skupštinske komisije.

Banjaluka je tako ponovo ostala bez dobitnika nagrade za najzaslužnijeg građanina koja se tradicionalno dodeljuje povodom 22. aprila – Dana grada, a što je već peti put u posljednjih devet godina.

Prijedlog gradonačelnika Igora Radojičića da Ključ grada dobije banjalučki vladika Jefrem, gradonačelnik je povukao jer, nezvanično, ideja nije bila jednoglasno podržana na Kolegijumu Skupštine.

Skupštinska komisija za nagrade i priznanja odlučila je danas da budu dodijeljena dva Zlatna grba: košarkašici Saši Čađo, reprezentativki Srbije i osvajačici olimpijske bronze i Ambasadi Španije, povodom stogodišnjice od pomilovanja viđenijih Srba u Veleizdajničkom procesu, a za šta je najviše zaslužan španski kralj Alfonso XIII.

Kako saznajemo, za nagrade Grada pristiglo je oko 60 prijedloga, a biće podijeljeno ukupno 12 plaketa za uspjeh na polju kulture, sporta i mladima.

Odbornici opozicije, članovi nadležne Komisije, cijelu raspodjelu nagrada nazivaju farsom, jer je, tvrde, vladajuća koalicija sve unaprijed dogovorila, te nijedan drugi prijedlog nisu uvažili.

Opozicija je insistirala da Ključ grada dobije doktorka Gajić, za dugogodišnju borbu protiv Laforine bolesti.

igor radojicic

– Predlagali smo i da Zlatni grb dobije Muzička škola „Vlado Milošević“, koja postoji i radi već osadmeset godina, ali je to odbačeno. Obrazloženje vladajućih stranaka je da se inače dodjeljuju samo dva grba i da nema prostora za još jedan, iako nema pravilnika koji to reguliše i propisuje određen broj nagrada- rekla je odbornica NDP Mirna Savić – Banjac.

Predrag Vulin iz SDS smatra da je zbog svega potrebno promijeniti i pravilnik o kriterijumima za dodjelu nagrada, jer je „sadašnji zastario“.

O prijedlozima za nagrade sutra će se raspravljati na sjednici Skupštine, a odbornici već sad najavljuju da će biti burna tačka.

Podsjetimo, titule počasnih građana prethodnih godina dobili su Milorad Dodik (2008), Nebojša Radmanović (2009), Arie Livne (2012), Aleksandar Bocan-Harčenko (2014) i Novak Đoković (2015). Priznanje grada Banjaluka 2010, 2011. 2013, i 2016. godine nije dodijeljeno nikome, zbog čega mnogi građani smatraju da je ova nagrada obesmišljena.

Đoković još bez Ključa

Srpski teniser Novak Đoković izabran je 2015. godine za dobitnika Ključa grada, ali mu nikada nije uručen, jer su nadležni insistirali da Đoković lično dođe u Banjaluku.

Kako nezvanično saznajemo, sadašnja gradska administracija nastojaće da ispravi tu „grešku“  i porodici Đoković uskoro preda ovo priznanje.

(EuroBlic)