Vijesti 14.06.2021.

U SUSRET JUBILEJU: Pripadnici slavne korpusne policije VRS apeluju za pomoć u obnovi prostorija

ČITANJE: 2 minute

Pripadnici jedne od najslavnijih jedinica Vojske Republike Srpske u proteklom Otadžbinskom ratu, Prvi bataljon vojne policije Prvog krajiškog korpusa, imaju želju da predstojeće obilježavanje 30 godina formiranja bataljona organizuju u novim prostorijama u Banjaluci.

Zahvaljujući prošlogodišnjoj pomoći Grada Banjaluka, Udruženje građana “Prvi bataljon vojne policije Prvog krajiškog korpusa”, konačno je dobilo na korištenje prostor u kojem će ratni veterani i svi prijatelji te jedinice imati priliku da se druže i organizuju razne događaje. Međutim, dobijeni prostor zatečen je u očajnom stanju, tako da iz ovog udruženja apeluju za pomoć kako bi se proces renoviranja završio u što bržem roku, piše Moja Hercegovina.

“Dobijene prostorije bile su u vrlo lošem stanju, tako da nam je potrebno dosta novca za obnovu. Kad smo digli laminat, jer je bio potpuno uništen, ispod njega se nalazila daska, a zatim zemlja. Čak je i noseći zid bio skoro pred rušenjem, pa smo morali sve da betoniramo i pojačamo mrežama i željezom. Doslovno, morali smo da mijenjamo sve do krovnog pokrivača”, kaže Radenko Puzić, predsjednik Udruženja.

On navodi da su iz Udruženja poslali dopise brojnim institucijama, kao i svim poslaničkim grupama u Narodnoj skupštini RS sa molbom za pomoć.

“Kasnije ćemo objaviti ko nam je pomogao, a ko ne. Svi političari, inače, vole da se busaju u prsa kad pričaju o borcima Otadžbinskog rata, pa ćemo vidjeti ko je spreman i da nešto konkretno uradi. Ispred Udruženja pozivam bivše pripadnike bataljona, prijatelje Udruženja, institucije i privredne subjekte, kao i sve ljude dobre volje da nam pomognu onoliko koliko mogu. Svaka pomoć je dobrodošla kako bi obezbijedili uslove za dostojanstveno obilježavanje tridesete godišnjice formiranja našeg bataljona”, poručuje Puzić.

Prvi bataljon vojne policije Prvog krajiškog korpusa bio je jedna od najelitnijih jedinica VRS u proteklom Otadžbinskom ratu, koja je učestvovala u brojnim presudnim bitkama za stvaranje i odbranu Republike Srpske.

Zbog velikog junaštva iskazanog u borbama, čuvena Korpusna policija odlikovana je sa dva ordena, priznanje koje nije dobila nijedna druga jedinica VRS – Ordenom Nemanjića i Medaljom Petra Mrkonjića.

Svoj slavni ratni put pripadnici Korpusne policije ovjenčali su brojnim bitkama i pobjedama nad neprijateljem na Kupresu, proboju Koridora, u bitkama za oslobođenje Modriče, Dervente, Broda, Brčkog, borbama na Ozrenu, Vlašiću, Majevici, sarajevskom ratištu…

Svoj život u borbi za stvaranje i odbranu Republike Srpske dalo je 69 pripadnika ove jedinice. Bataljon je imao i 427 ranjenih boraca, od kojih su 42 bili ranjeni dva ili više puta.

Novčana pomoć za obnovu prostorija Prvog bataljona vojne policije Prvog krajiškog korpusa može se uplatiti na žiro račun u SBER banci, broj: 567241-27000131-96.

(SB)

Oznake: VRS