Magazin 27.05.2022.

U susret Spasovdanu: Pogledajte program obilježavanja krsne slave

ČITANJE: 1 minuta

U duhu tradicije uz bogat kulturno-umjetnički program, Banja Luka će obilježiti krsnu slavu grada – Vaznesenje Gospodnje Spasovdan, u četvrtak, 2. juna.

Program obilježavanja Spasovdana počinje u srijedu, 1. juna, u 20 časova, kada će na platou ispred Hrama Hrista Spasitelja biti održan kulturno–umjetnički program pod nazivom „U susret Spasovdanu“, a gost večeri biće umjetnica Ivana Žigon.

U četvrtak, na dan slave – u Sabornom hramu Hrista Spasitelja u 9.00 časova počeće Sveta arhijerejska liturgija, nakon čega će se obaviti čin osvećenja slavskog žita i kolača. Po završetku slavskog obreda – obaviće se Spasovdanska litija oko Sabornog hrama.

Prvi put ove godine uz prigodno posluženje za sugrađane,  2. juna u večernjim časovima – od 19.30 časova biće priređen poseban program pod nazivom „Spasovdansko veče – slava kroz tradiciju“.

Slava je vijekovima tradicija srpskog naroda, a Banjalučani su nadaleko poznati kao dobri domaćini, pa će te večeri biti proglašeni i pobjednici u pravljenju najbolje slavske pogače i domaće rakije.

U duhu tradicije obilježavanje Spasovdana biće nastavljeno i u petak, 3. juna  na platou ispred Hrama Hrista Spasitelja, gdje vas od 19.30 časova očekuje i Festival guslara Republike Srpske.

Slavu grada, koja je ujedno i slava Sabornog hrama Hrista Spasitelja, obilježiće zajedno – Grad Banja Luka i Srpska pravoslavna crkva – Parohija banjalučka.

Kompletan program obilježavanja Spasovdana pogledajte OVDJE.

(E.M)