Svijet 16.06.2024.

U Švajcarskoj završen samit o Ukrajini, usvojena deklaracija, uzdržano 16 zemalja

ČITANJE: 1 minuta

Dvodnevni mirovni samit o Ukrajini u švicarskom Burgenstoku završen je u nedjelju usvajanjem završne deklaracije, prenosi Anadolija.

Razgovorima je prisustvovalo više od 90 zemalja, ali je zajedničko saopštenje podržalo 80 zemalja i četiri organizacije.

Čak 16 država i organizacija, uključujući Indoneziju, Libiju, Saudijsku Arabiju, Tajland, Indiju, Meksiko, Južnu Afriku, Brazil i Ujedinjene Arapske Emirate, bilo je uzdržano.

U završnoj riječi na plenarnoj sjednici, švicarska predsjednica Viola Amherd je rekla da su, uprkos različitim stavovima, uspjeli da se dogovore oko zajedničke vizije.

– Ovim šaljemo jasan signal narodu Ukrajine i svima koji su direktno pogođeni posljedicama rata: veliki dio međunarodne zajednice ima želju da donese promjene – rekla je Amherd.

Dodala je da su završnom deklaracijom države uspostavile okvir oko kojeg bi trebalo da se vode dalje rasprave.

Amherd je spomenula tri teme na kojima će države raditi.

– Prvo, svaka upotreba nuklearne energije i nuklearnih instalacija mora biti sigurna, osigurana, zaštićena i ekološki prihvatljiva. Drugo, u fokusu će biti sigurnost hrane – kazala je Amherd, istaknuvši u tom kontekstu da su napadi na trgovačke brodove u lukama i na civilne luke i civilnu lučku infrastrukturu neprihvatljivi.

– Treće, svi ratni zarobljenici moraju biti oslobođeni potpunom razmjenom. Sva deportirana i nezakonito raseljena ukrajinska djeca, kao i svi ostali ukrajinski civili koji su nezakonito zatočeni, moraju biti vraćeni u Ukrajinu – rekla je.

Skup je imao za cilj pronalaženje “zajedničkog razumijevanja” na putu ka miru, ali mu nisu prisustvovale Rusija i Kina.

Oznake: samit, Ukrajina