Vijesti 07.04.2016.

U Teksasu izvršena 537. smrtna kazna

ČITANJE: 1 minuta
smrtna kazna
U američkoj saveznoj državi Teksas pogubljen je 537. zatvorenik otkako je američki vrhovni sud 1976. ponovno uveo smrtnu kaznu, što je uvjerljivo najviše od svih američkih saveznih država.

U komori u Huntsvileu injekcijom je pogubljen 38-godišnji Pablo Vaskuez koji je 1998. godine u mjestu Donna usmrtio tada 12-godišnjeg dječaka Davida Kardenasa. Vaskuez je pritom osakatio tijelo i pio krv svoje žrtve. U trenutku ubistva Vaskuez je imao 20 godina, na suđenju je sve priznao kazavši kako su ga na svirepo ubistvo natjerali glasovi vraga.

Njegov pomagač u ubistvu osuđen je na 35 godina zatvora. Četiri sata prije planiranog izvršenja, Vrhovni sud SAD odbio je zahtjev obrane da se zaustavi postupak. Vaskuezovi advokati uložili su žalbu tvrdivši kako njihov klijent ima problema s mentalnim zdravljem, ali i da nije imao pošteno suđenje jer su svi porotnici imali pozitivno mišljenje o smrtnoj kazni.

U 32 od 50 američkih saveznih država postoji institucija smrtne kazne, a Teksas prednjači po broju izvršenih smrtnih kazni pred svim ostalim američkim saveznim državama.

(Fokus.ba)