Vijesti 11.02.2016.

U toku akcija SIPA-e: Pretresi na 25 lokacija zbog pranja novca, budžet oštećen za oko 8 miliona KM

ČITANJE: 1 minuta
sipa
Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) započeli su rano jutros akciju kodnog naziva „Lištica“, koja se izvodi na području Gruda, Širokog Brijega, Čitluka, Zenice i Sarajeva.

Aktivnosti se provode po naredbama Suda BiH i Tužilaštva BiH u saradnji sa pripadnicima Uprave za indirektno oporezivanje BiH, MUP-a KS, MUP-a HNK,  MUP-a ZHK  i MUP-a ZDK.

– U toku su pretresi objekata na 25 lokacija i lišavanje slobode više osumnjičenih osoba zbog postojanja osnova sumnje da su počinile krivično djelo organizovani kriminal u vezi sa krivičnim djelom nedozvoljen promet akciznih proizvoda, nedozvoljeno skladištenje robe, poreska utaja ili prevara i pranje novca. U ovoj fazi, izvršenim pretresima pronađeno je i privremeno oduzeto više od tri tone rezanog duvana, dok pretresi na većem broju lokacija i dalje traju- saopšteno je iz SIPA.

Pripadnici grupe za organizirani kriminal sumnjiče se da su u periodu od novembra 2015. do februara 2016. godine, s ciljem sticanja protivpravne imovinske koristi,  nezakonito nabavljali duvan u listu, vršili njegovu preradu i rezanje, te neovlašteno prodavali veće količine rezanog duhana preprodavcima i krajnjim kupcima širom BiH, bez prethodnog obilježavanja akciznim markicama i plaćanja obavezne akcize i PDV-a.

– Procjenjuje se da su svojim nezakonitim djelovanjem u periodu od tri mjeseca prodali najmanje 55 tona duvana, čime je budžet BiH oštećen za iznos od oko 7.850.000 KM, a pribavljena protivpravna imovinska korist veća od 1.200.000 KM- navodi se u saopštenju.

Akciji je prethodila intenzivna kriminalistička istraga koju su istražitelji SIPA-e proveli pod nadzorom Tužilaštva BiH s ciljem dokumentovanja nezakonitih aktivnosti osumnjičenih osoba.

(Agencije)