Vijesti 21.05.2024.

U toku ispitivanje zamljišta za izgradnju solarne elektrane u Sokocu

ČITANJE: 1 minuta

Ministarstvo prostornog uređenja i ekologije Republike Srpske saopštilo je da je od podružnice njemačkog Ener Stejta primilo zahtjev za provođenje preliminarne procjene uticaja na okolinu projekta izgradnje solarne elektrane snage 100 MW u Sokocu.

Fotonaponsko postrojenje planira se graditi na području KO Bjelosavljevići na udaljenosti od oko sedam kilometara od sjedišta opštine Sokolac. Planirano je da solarna elektrana zauzme ukupnu površinu od oko 137 hektara, a procijenjena godišnja proizvodnja električne energije trebalo bi da iznosi 142 GWh. Procijenjena vrijednost investicije iznosi 174,4 miliona KM. Proizvedena električna energija prodavaće se na tržištu, prenosi Indikator.ba.

Ener Stejt sa sjedištem u Sokocu u je vlasništvu Ener Stejt Holdinga iz Graca u Austriji. Podružnica je Profajn grupe iz Njemačke.

Profajn Enerdži najavio je da će izgraditi dvije solarne elektrane zajedničkog kapaciteta od 550 MW u Bosni i Hercegovini i Srbiji, sa sistemima za skladištenje baterija.

Ministarstvo prostornog uređenja i ekologije Republike Srpske je takođe saopštilo je da je od državne Elektroprivrede Republike Srpske (ERS) primilo zahtjev za provođenje preliminarne procjene uticaja na okolinu (EIA) projekta izgradnje fotonaponske elektrane Doboj od 36,3 MWh.