Vijesti 16.11.2015.

U toku istraga o pripremanom terorističkom napadu u Janji

ČITANJE: 2 minute
zarko cosic
U toku je istraga o nedavnom pokušaju terorističkog napada u naselju Janja kod Bijeljine, rečeno je danas na konferenciji za novinare Centra javne bezbjednosti (CJB) Bijeljina.

Načelnik CJB Bijeljina Žarko Ćosić rekao je da je pronalaženje velike količine zapaljivih tečnosti i eksplozivnih materija u ugostiteljskom objektu u Janji izazvalo veliku pažnju javnosti i da je u toku utvrđivanje svih uzroka i okolnosti koje su mogle dovesti do izvršenja krivičnog djela sa nesagledivim posljedicama.

On je podsjetio da su pripadnici CJB Bijeljina i Uprave za borbu protiv terorizma i ekstremizma Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske, u saradnji sa Agencijom za istrage i zaštitu BiH, došli do saznanja da na području u nadležnosti CJB Bijeljina može biti izvršen teroristički akt s ciljem ugrožavanja bezbjednosti građana i imovine u većem obimu, te izazivanja vjerske, nacionalne i rasne netrpeljivosti.

Ćosić je naveo da su prikupljeni podaci o mogućim objektima napada, a 30. oktobra pretresen je ugostiteljski objekat u Janji i pronađena veća količina zapaljivih eksplozivnih i pirotehničkih materija, povezanih i pripremljenih za uništenje većeg broja stambenih objekata.

– Policija je spriječila krivično djelo koje je moglo imati katastrofalne posljedice po ljudske živote i imovinu građana- rekao je Ćosić i dodao da je sve urađeno u saradnji i pod nadzorom Okružnog tužilaštva u Bijeljini.

Policija Republike Srpske spriječila je 30. oktobra teroristički napad u naselju Janja kod Bijeljine, gdje je sve bilo spremno da hotel “Dalas” bude dignut u vazduh.

Ćosić je istakao da je policija na Investiciono-razvojnoj konferenciji u Srebrenici 11. i 12. novembra na kojoj je bilo 300 zvanica, 21 predstavnik ambasada u BiH, te 16 funkcinera, obezbijedila potpunu sigurnost kretanja i njihpv boravak.

(Agencije)