Vijesti 11.03.2016.

U toku istraga o uzrocima rudarske nesreće u Banovićima: Sutra sahrana rudara Nermina Šehića

ČITANJE: 1 minuta
nermin sehic
Nakon rudarske nesreće koja se juče popodne dogodila u jami Omazići u Rudniku mrkog uglja Banovići u toku je istraga o uzrocima nesreće, javlja Anadolu Agency (AA).

U nesreći je smrtno stradao rudar Nermin Šehić, otac dvoje maloljetne djece.

Munever Čergić, generalni direktor RMU Banovići istakao je danas da su bili “preduzeli sve zakonom predviđene mjere od tehničkog rukovodioca i nadzora i da su svi segmenti bili ispoštovani.”

– Na polju sigurnosti radnici se ispituju i obnavljaju gradivo svake godine. U smislu pomoći porodici maksimalno ćemo im izaći u susret i već smo donijeli odluku da ćemo preuzeti sve obaveze oko organizacije dženaze – poručio je Čergić.

Prema njegovim riječima, ukoliko supruga smrtno stradalog rudara bude raspoložena za zasnivanje radnog odnosa, a u skladu s njenom stručnom spremom pronaći će joj zaposlenje.

Federalni rudarski inspektor Nuraga Duranović kazao je da se nastavljaju istražne radnje kako bi se utvrdio tačan uzrok ove nesreće.

– Razgovarali smo sa radnicima koji su radili na tom mjestu u trenutku kada se desila nesreća. Treba složiti sve izjave, pregledati mjesto nesreće i dokumentaciju za analizu u suprotnom ne bih želio da prejudiciram zaključke. Nije sigurnost samo mehanizacija tehnoločkog procesa nego i poštovanje procesa da bi se postigla sigurnost sa aspekta uvođenja novih tehnologija u rudnike – istakao je on.

Podsjećamo, nesreća u RMU Banovići dogodila se u juče oko 12 sati kada je došlo do urušavanja stropa u dijelu čela Stari rad u rudniku. Pored stradalog rudara u rudniku je u trenutku nesreće bilo još deset rudara koji su uspjeli izaći van.

(Faktor.ba/Foto: AA)