Vijesti 26.05.2017.

U toku izbor članova Upravnog odbora Centra za socijalni rad Banjaluka: Vraćaju se Lepir i Vukajlovićeva

ČITANJE: 2 minute

Banjaluka bira članove upravnih odbora sedam gradskih ustanova i institucija za koje je prijavljeno skoro 300 kandidata, a najveća pažnja je na Centru za socijalni rad.

Upravljačko tijelo koje će nadzirati rad Centra za socijalni rad je pod posebnom lupom javnosti, ali i Gradske uprave jer će biti zaduženo za ustanovu koju mjesecima potresaju afere, o čemu je „EuroBlic“ izvještavao, a koje je, tvrde radnici i korisnici, prouzrokovala direktorica Centra, Vera Sladojević.

Za ovo mjesto prijavljena su 42 kandidata, a najkompetentniji i najbolje upućeni u stanje i funkcionisanje Centra svakako su bivša direktorica, Borka Vukajlović, i nekadašnji pomoćnik ministra zdravlja i socijalne zaštite, Ljubo Lepir.

Banjalučkom Centru za socijalni rad ne može se vratiti ugled, ako se ne počne poštovati zakon, tvrdi Ljubo Lepir i kaže da se na konkurs prijavio zbog „katastrofalne situacije koju je proizvela aktuelna direktorica“.

– Deset godina sam radio kao pomoćnik ministra za socijalna pitanja i sa tadašnjim rukovodstvom Centra gradio ugled ustanove, te unapređivao kvalitet usluga. Trenutna situacija je katastrofalna, desile su se stvari koje su unazadile Centar, a zbog pojedinaca, ustanova je postala glavna meta negativnog izvještavanja – rekao je Lepir.

Borka Vukajlović kaže da se prijavila na konkurs, iako je svjesna da bi mogla biti izložena negativnim komentarima jer je dugo bila direktorica ustanove.

– Moj motiv je isključivo želja da podržim ljude koji tamo rade, a nikako kontrola ili slično.  Kao profesionalac, mogu doprinijeti i profesionalnom radu ustanove – rekla je Vukajlović.

Među prijavljenima za ovo upravno tijelo su, između ostalih, i direktori: Doma penzionera, Đuro Crnomarković, Studentskog doma, Zoran Babić, Doma za nezbrinutu djecu, Vladimir Kajkut, preduzeća „Nikola Tesla“, Dušan Vještica, Zavoda za medicinu rada i sporta, Mira Popović, OŠ „Jovan Dučić“, Rankica Pušić, te bivša direktorica banjalučke filijale Fonda PIO Gordana Ković i drugi.

Iz Gradske uprave poručuju da će UO Centra za socijalni rad biti izabran sa posebnom pažnjom, kako bi dobili apsolutno stručan i kompetentan tim ljudi, koji će ustanovi vratiti ugled i uvesti strogu kontrolu.

Uštede 80.000 KM

Odlukom Skupštine grada u većini ustanova i preduzeća broj članova upravnih odbora smanjen je sa pet na tri, koliki je zakonski minimum, te će godišnje biti ušteđeno čak 80.000 KM.

Ustanove su za njihove naknade izdvajale oko 30.000 KM, a smanjenjem broja članova, većina će uštedjeti 12.000 KM.

(EuroBlic)