Vijesti 23.09.2020.

U TOKU IZMJENE ZAKONA: Pogledajte u kojim situacijama građani neće morati vezivati pojas

ČITANJE: 2 minute

Bezbjednosni pojas u vozilima neće morati koristiti vozači i putnici kojima to odobre ljekari, odredba je koja bi trebalo da bude uvrštena u Zakon o osnovama bezbjednosti saobraćaja na putevima (ZOBS) u BiH, čije su izmjene u toku, pišu “Nezavisne”

Prema zakonu koji je trenutno na snazi navodi se da su vozač i lica koja se prevoze vozilom dužni koristiti bezbjednosne pojaseve za vrijeme dok se vozilo kreće u saobraćaju na javnom putu, dok je novim zakonskim rješenjem predviđeno da od tog stava budu izuzeta lica koja imaju uvjerenje da iz zdravstvenih razloga ne mogu koristiti pojas.

Pod zdravstvenim razlozima smatraju se hronične bolesti, deformiteti tijela, povrede ili stanja kod kojih bi korišćenje pojasa tokom vožnje moglo dodatno narušiti zdravlje, odnosno ugroziti život ili oporavak te dovesti do neželjenih komplikacija, prijevremenog poroda te mogućeg invaliditeta tog lica.

Milija Radović, v.d. zamjenika direktora Agencije za bezbjednost saobraćaja RS, ističe za “Nezavisne” da je njihov prijedlog bio da se ide s takvim izmjenama, ali bez preciziranja o tome u kojim situacijama građani neće morati vezivati pojas.

“To bi trebalo da se reguliše pravilnikom koji donosi Ministarstvo zdravlja, odnosno da struka kaže ko ne može da koristi pojas. To, dakle, ne treba stajati u zakonu, dovoljno je da piše da bezbjednosni pojas ne moraju vezivati lica koja to ne mogu činiti iz zdravstvenih razloga”, rekao je Radović za “Nezavisne”.

Kako dodaje, ove izmjene bi trebalo u praksi da se sprovode na način da ljekar odluči o tome ko ne mora da koristi pojas te da on da uvjerenje pacijentu, koji ga potom predočava na zahtjev policije.

Rade Dujaković, specijalista interne medicine iz Banjaluke za “Nezavisne” je istakao da postoje pacijenti za koje vezivanje pojasa nije preporučivo.

“Vrlo često kad vozite, recimo u svom privatnom automobilu, pacijenta koji je srčani ili plućni bolesnik, on ne podnosi pojas”, pojašnjava Dujaković.

Prema njegovim riječima, sigurno je da postoji kategorija stanovništva gdje pojas može pogoršati zdravstveno stanje.

Prema ZOBS koji je na snazi, navodi se da će kaznom od 100 do 300 KM biti kažnjen vozač ili drugo lice koje se za vrijeme vožnje ne veže bezbjednosnim pojasom.

(N.S/ Banjaluka.net)