Vijesti 19.01.2017.

U toku pravna bitka: Grad gubi zgradu u centru

ČITANJE: 2 minute

Poslednju pobjedu u pravnoj bici protiv grada za zgradu u centru Banjaluke dobilo je preduzeće “Naš dom”.

Zahtjev gradskih vlasti za ponavljanje postupka, geodetska uprava je odbila. Objekat, na papiru, odavno nije u gradskom vlasništvu, jer ga je “Naš dom” uzeo na korišćenje, prepisao na svoje ime, pa privatizovao. Gradski oci ipak ne odustaju . Svim sredstvima će, uvjeravaju, zgradu vratiti gradu.

“Ono što mogu da vas uvjerim jeste da će grad iskoristiti sve pravne lijekove i ono što nam stoji na raspolaganju, kako pred RUGIP-om tako i ispred institucija da ono što smatramo da je naše vlasništvo da i ostane u našem vlasništvu. U to pravcu se odvijaju te aktivnosti koje su zakonom propisane i nastojimo da zaštitimo imovinu grada”, rekao je Srđan Amidžić, zamjenik gradonačelnika Banjaluke.

Na pitanje kako je do problema došlo, u gradskoj upravi sliježu ramenima. Iz geodetske uprave stiže konkretan odgovor. Samo se držimo Zakona o privatizaciji, na koji se svojevremeno pozvao i “Naš dom.” Zakon, kažu pravnici, nije sporan, ali njegova primjena jeste.

“Mi smo u čitav taj proces privatizacije ušli grlom u jagode, vjerovatno pod pritiskom međunarodne zajednice. Apsolutno nismo bili spremni ni propisima iz oblasti kompanijskog prava a pogotovo ne iz stvarnog prava. Prije nego što smo ušli u proces privatizacije mi smo morali da utvrdmo šta tačno čini imovinu svakog preduzeća što nije urađeno”, izjavio je advokat Aleksandar Sajić.

Bez zvaničnog popisa imovine, Naš dom je zgradu prepisao sebi. Kontrolu niko nije obavio, pa je u njihovom vlasništvu i ostala. Praksu starog rukovodstva preduzeća, nastavilo je i novo, pa se zgrada vrijedna više miliona maraka i dalje vodi na “Naš dom”.

Ko je i gdje je direktor preduzeća “Naš dom”, zaposleni nam nisu htjeli reći. Ništa više o njemu ne znaju ni u gradskoj upravi, kojoj ovo preduzeće duguje 100 000 maraka za komunalije.

Naplatiti ih ne mogu, jer “Naš dom”, kako tvrde, nema ni račun u banci.

Odbijanjem zahtjeva grada, začarani krug nije zatvoren. Slijedi sudski proces. Uprkos sporu, gradska uprava već je najavila zatvaranje Radničkog univerziteta, i prenamjenu objekta, i to već za desetak dana.

(ATV)