U TOKU TENDER ZA PROJEKTOVANJE: Na ljeto nova ambulanta porodične medicine u Dragočaju

Novu ambulantu porodične medicine ove godine dobiće naselje Dragočaj, a planirani početak izgradnje je na ljeto, rekao je za “Nezavisne” Petar Bilčar, načelnik Odjeljenja za komunalne poslove.

Prema njegovim riječima, trenutno je u toku tender za projektovanje, a čim projekat bude gotov, krenuće se u javnu nabavku za izgradnju objekta ambulante porodične medicine.

“Nova ambulanta će biti preko puta postojeće u ovom naselju. To je nekada bio objekat stare ambulante i planirano je da se taj objekat sruši i da se na tom mjestu gradi nova”, pojasnio je Bilčar.

Dodao je da su u direktnoj komunikaciji sa Domom zdravlja utvrdili da je naselju Dragočaj možda i najpotrebnija ambulanta porodične medicine.

“Još je potrebno da Agino Selo dobije novu ambulantu, a to planiramo nekad u toku sljedeće godine, ukoliko budemo imali sredstava, i time bismo zaokružili cijeli ovaj projekat”, rekao je Bilčar.

Izgradnja ambulante u MZ Dragočaj je planirana Strategijom razvoja grada Banjaluka u periodu 2018-2027. godine, u okviru Projekta unapređenja dostupnosti primarne zdravstvene zaštite i infrastrukturnih kapaciteta za pružanje usluga zdravstvene zaštite.

U Domu zdravlja su potvrdili da je u toku ove godine planirana izgradnja ove ambulante.

“U prijedlogu izgradnje ambulante porodične medicine u Dragočaju koji smo poslali prema gradu se nalazi izgled, kao i sadržaj ovog objekta. Između ostalog, trebalo bi da sadrži dvije ordinacije za preglede pacijenata kod porodičnog doktora, jednu prostoriju za intervencije, kao i prostoriju za laboratorijske usluge”, kazali su u Domu zdravlja.

Istakli su da ambulanta porodične medicine u Aginom Selu postoji već dugi niz godina, te kao takva pruža sve neophodne usluge svojim korisnicima.

“Ta ambulanta radi dva dana nedjeljno zbog manjeg broja pacijenata. Međutim, poslali smo gradu prijedlog rješenja prostora za ambulantu porodične medicine da se izgradi novi objekat ili iznajmi adekvatan prostor za potrebe ambulante, jer je trenutni objekat nenamjenski za potrebe pružanja usluga porodične medicine”, naglasili su u Domu zdravlja.

(Nezavisne)

OBNAVLJAJU MREŽU: “Rajaner” od 1. avgusta uvodi letove iz Brisela i Minhena za Banjaluku

Niskobudžetni prevoznik Rajaner nastaviće tokom ljetnje sezone samo dvije linije ka Banjaluci i Nišu, jer nastavljaju sa obnavljanjem svoje mreže. Niskotarifni prevoznik, koji je prije dva dana proslavio povratak u letove sa preko 1.000 dnevnih letova širom Evrope, obnavljaće poslovanje na dva tržišta sledećeg mjeseca. Već je pokrenuta usluge ka Hrvatskoj i Crnoj Gori, piše

PRIJETNJA RADNICIMA: Upozoreni da će dobiti otkaz u banjalučkom marketu ako se zaraze koronom

Posla za inspektora ponovo bi moglo biti i u trgovačkim radnjama. U jednom banjalučkom marketu osvanulo je prijeteće upozorenje radnicima – ko se zarazi koronom dobiće otkaz. Anonimne prijave već su stigle do sindikata i Republičkog inspektorata koji najavljuje izlazak na teren već naredne sedmice. Svi koji se zaraze virusom, neće biti plaćeni, proglasiće se

SAVIĆ (SDS): U Srebrenici kandidat Srbin, u Mostaru zajednička lista

„SDS želi načelnika Srbina u Srebrenici i u tom smislu ćemo pristupiti izboru za kandidata za načelnika opštine i u narednih pet do sedam dana bi trebalo da opštinski odbori u Srebrenici vide koja je to ličnost oko koje će se okupiti“, istakao je zamjenik predsjednika SDS Rado Savić. Govoreći o izborima u Mostaru, Savić

JOŠ IMA MJESTA: Školarina u prvoj privatnoj osnovnoj školi – 12 rata po 768 KM

Nakon što su ispunjeni svi strogi kriteriji za osnivanje osnovnoškolske ustanove koje propisuje Ministarstvo prosvjete i kulture RS, od septembra ove godine sa đacima će početi raditi prva privatna osnovna škola u Republici Srpskoj. Osnovna škola „Nikola Tesla“ će obrazovati đake od 1. do 9. razreda, a u školskoj godini 2020/2021. upisuje učenike od 1.

CIK BIH: Novac za lokalne izbore još nije obezbijeđen, situacija alarmantna

Centralna izborna danas je ponovo pozvala institucije na nivou BiH da obezbijede novac za lokalne izbore čije je održavanje planirano 15. novembra. U saopštenju Kancelarije CIK-a za odnose sa javnošću navode da “Komisija BiH u kontinuitetu od početka ove godine apeluje i poziva nadležne donosioce odluka u BiH da je potrebno u zakonom utvrđenom roku

GENERAL BOŠKO KELEČEVIĆ: Od filma “Koridor 92” očekujem da se čuje riječ borca

Bitka za koridor kroz Posavinu je najveća, najsloženija i najvažnija bitka za postojanje Republike Srpske i da nje nije bilo, teško da bi Srpska opstala, izjavio je Srni penzionisani general Boško Kelečević, tadašnji načelnik Štaba Prvog krajiškog korpusa Vojske Republike Srpske. “Živio sam za taj koridor i čini mi se da ću umrijeti sjećajući se