U TOKU TENDER ZA PROJEKTOVANJE: Na ljeto nova ambulanta porodične medicine u Dragočaju

Novu ambulantu porodične medicine ove godine dobiće naselje Dragočaj, a planirani početak izgradnje je na ljeto, rekao je za “Nezavisne” Petar Bilčar, načelnik Odjeljenja za komunalne poslove.

Prema njegovim riječima, trenutno je u toku tender za projektovanje, a čim projekat bude gotov, krenuće se u javnu nabavku za izgradnju objekta ambulante porodične medicine.

“Nova ambulanta će biti preko puta postojeće u ovom naselju. To je nekada bio objekat stare ambulante i planirano je da se taj objekat sruši i da se na tom mjestu gradi nova”, pojasnio je Bilčar.

Dodao je da su u direktnoj komunikaciji sa Domom zdravlja utvrdili da je naselju Dragočaj možda i najpotrebnija ambulanta porodične medicine.

“Još je potrebno da Agino Selo dobije novu ambulantu, a to planiramo nekad u toku sljedeće godine, ukoliko budemo imali sredstava, i time bismo zaokružili cijeli ovaj projekat”, rekao je Bilčar.

Izgradnja ambulante u MZ Dragočaj je planirana Strategijom razvoja grada Banjaluka u periodu 2018-2027. godine, u okviru Projekta unapređenja dostupnosti primarne zdravstvene zaštite i infrastrukturnih kapaciteta za pružanje usluga zdravstvene zaštite.

U Domu zdravlja su potvrdili da je u toku ove godine planirana izgradnja ove ambulante.

“U prijedlogu izgradnje ambulante porodične medicine u Dragočaju koji smo poslali prema gradu se nalazi izgled, kao i sadržaj ovog objekta. Između ostalog, trebalo bi da sadrži dvije ordinacije za preglede pacijenata kod porodičnog doktora, jednu prostoriju za intervencije, kao i prostoriju za laboratorijske usluge”, kazali su u Domu zdravlja.

Istakli su da ambulanta porodične medicine u Aginom Selu postoji već dugi niz godina, te kao takva pruža sve neophodne usluge svojim korisnicima.

“Ta ambulanta radi dva dana nedjeljno zbog manjeg broja pacijenata. Međutim, poslali smo gradu prijedlog rješenja prostora za ambulantu porodične medicine da se izgradi novi objekat ili iznajmi adekvatan prostor za potrebe ambulante, jer je trenutni objekat nenamjenski za potrebe pružanja usluga porodične medicine”, naglasili su u Domu zdravlja.

(Nezavisne)

SEZONA GRIPA U REPUBLICI SRPSKOJ: Povećava se broj zaraženih

Sve veći broj građana Srpske zaražen je gripom. U Univerzitetsko-kliničkom centru Republike Srpske još dva smrtna slučaja, čime je broj preminulih od posljedica gripa ove godine porastao na šest. Prema podacima Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske, u sedmoj nedjelji ove godine domovi zdravlja u Srpskoj prijavili su 7.588 akutnih respiratornih infekcija, oboljenja slična gripu

“LAKTAŠI OPEN”: Preko 600 džudista na prvom danu takmičenja

Više od 600 najmlađih džudista nastupilo je prvog dana na 18. po redu međunarodnom turniru “Laktaši open”. Najbolji klubovi iz regiona, ali i šire i ove godine daju sve od sebe da se prikažu u najboljem svjetlu, a organizatori su prezadovoljni sjajnim odzivom. Generalni sekretar Džudo Saveza Republike Srpske Siniša Đukić smatra da bi ovogodišnje

Turističko-rekreativni kompleks na Manjači u funkciji od proljeća

Za banjalučke ljubitelje prirode stižu dobre vijesti. Turističko-rekreativni kompleks na Manjači od proljeća će biti uređen kao izletište. Planirana je izgradnja vikend-naselja, hotela, sportskih terena, a na tom dijelu nalaze se i dva jezera koja su posebni mamac za izletnike. “Mi planiramo različite terene poput odbojkaškog, košarkaškog, fudbalskog terena, planiramo da izgradimo bungalove gdje će

Nacrt plana parcelacije auto – puta Banjaluka -Prijedor stavljen na uvid

Sve je jasnije kuda će prolaziti auto-put Banjaluka – Prijedor, dužine od oko 42 kilometra, a vrijednost investicije je projektovana na 297 miliona evra. Nacrt plana parcelacije, stavljen je na uvid u prostorijama gradskih uprava u Banjaluci i Prijedoru, te u prostorijama Narodne skupštine Republike Srpske, do 5. marta. U jednoj od prijedorskih mjesnih zajednica,

Teška saobraćajka u Tesliću, saobraćaj obustavljen

Saobraćaj prema Blatnici u potpunosti je obustavljen, zbog saobraćajne nezgode koja se dogodila na Banji Vrućici u Tesliću. Iz policije su za Srpskainfo potvrdili da se nesreća dogodila i da, na sreću, nema poginulih. U toku je uviđaj, nakon kojeg će biti poznato više detalja. U funkciji je alternativni pravac kraj hotela “Srbija”. (Srpskainfo)

Djeca u skitnji dobijaju prihvatilište u Domu “Rada Vranješević”

Prihvatilište za djecu u skitnji, prema planu transformacije Doma za djecu i omladinu bez roditeljskog staranja “Rada Vranješević”, trebalo bi da bude otvoreno do kraja marta, rekao je Vladimir Kajkut, v.d. direktora ovog doma. Dodao je da pokreću ovu uslugu za djecu koja su žrtve porodičnog nasilja jer žele da im pomognu. “To bi bio