Vijesti 16.12.2015.

U Tomislavgradu pronađeno ilirsko groblje

ČITANJE: 2 minute
ilirsko groblje
Prilikom izvođenja radova na uspostavljanju vodovodne mreže u naselju Omolje pored Tomislavgrada pronađeno je ilirsko groblje iz perioda drugog vijeka prije Hrista.

Prema riječima mještanina ovog naselja Bože Radoša, kod iskopavanja kanala za polaganje vodovodne cijevi za kuću njegovog komšije naišlo se na groblje koje datira još iz vremena ilirskog doba.

Na to arheološko otkriće, kaže, pozvan je  kustos Franjevačkog muzeja “Fra Jozo Križić” iz Tomislavgrada, Stipan Dilber, koji je potvrdio njihovu pretpostavku  dodavši da je lokalitet vrlo interesantan za istraživanja jer se radi o groblju iz vremena Dalmata, kao i nekoliko grobova iz srednjeg vijeka.

– Svakako bi trebalo razjasniti radi li se o groblju u kojeg su se pokapali Dalmati, koji su živjeli u i oko  omoljske  gradine ili o groblju koje je nastalo nakon prvog  dalmatsko-rimskog  rata  iz vremena 156. godine prije Hrista.  Svakako, ovaj lokalitet bi trebalo arheološki istražiti jer su moguća i druga otkrića- prenio je Radoš izlaganje kustosa.

Pronađeni su grobovi tipični za dalmatski način sakranjivanja umrlih, koji se sastoje od ploča koje su postavljene dvoslivno u pravcu sjever – jug s tim da su dodirne ivice isklesane, kao i trouglasta prednja i zadnja kamena ploča koja  zatvara grob.

Takođe, ovo je jedno od nekoliko ovakvih arheoloških nalazišta grobalja na Duvanjskom polju iz vremena ilirskih plemena koja su živjeli na ovim prostorima, što je za arheologe  pravo mjesto za dalja istraživanja.

– Nadamo se da će se ovaj lokalitet arheološki  istražiti, kao i još nekoliko sličnih koji se nalaze na području Omolja, o čemu je  govorio i arheolog Stjepan Dilber, kako bi se više saznalo o životu ilirskih plemena koja su obitavala na ovim prostorima- istakao je Radoš.

(Agencije)