Vijesti 27.02.2016.

U “Toplani” se hvale: Stanovi topli a ušteda 18,8 miliona KM

ČITANJE: 2 minute
toplana
Racionalnim poslovanjem gradska “Toplana” je u prethodne tri godine uštedjela 18,8 miliona KM a do kraja 2016. godine ta cifra trebalo bi da iznosi 21 milion KM. Toplotna energija je tokom sezone uredno isporučivana pa su stanovi bili topli.

Izjavio je to direktor “Toplane” Mićo Milovanović, napomenuvši da se veća ekonomičnost ne može ostvariti u uslovima u kojima ovo preduzeće trenutno radi.

– Za minule tri godine smanjili smo za 15 odsto broj zaposlenih. Samo u rekonstrukciju distributivnog sistema  uložili smo 13 miliona KM vlastitih sredstava a u izgradnju dvije periferne kotlovnice devet miliona KM – rekao je Milovanović.

Prema njegovim riječima u 2015. godini ušteđeno je 5,5 miliona KM kroz smanjenje potrošnje mazuta, struje, vode…

– Prihodi su bili 23,5 a rashodi oko 28 miliona KM. Rezultat jeste negativan za oko 4,5 miliona KM ali je minus mnogo manji nego ranijih godina – naveo je Milovanović.

Kazao je da su obaveze po kreditima 25,5 miliona KM.

– Godišnje trošimo šest miliona KM za otplatu  kredita i sve vraćamo na vrijeme. Posljednji kredit koji je “Toplana” podigla a čiji garant grad od 7,8 miliona KM skoro sav je iskorišćen za mazut – kazao je Milovanović i dodao da je od tog novca ostalo neiskorišćeno oko 1,4 miliona KM.

Istakao je da za ovogodišnji remont planirano  minimalno 2,5 miliona KM a većina novca će biti potrošena na rekonstrukciju kotolova u krugu preduzeća.

– Sa mazutom kao energentom se ne može opstati, mnogo je povoljnija drvna sječka. Prioritet u narednom periodu je instalisanje dva nova kotla ukupne snage 24 megavata. Da bi to realizovali trebamo pomoć grada. Procijenili smo da bi njihovom izgradnjom godišnje trebalo oko 5.000 tona mazuta dok sada trošimo 20.000 tona – naveo je Milovanović.

Smatra da nije rješenje u poskupljenju cijene grijanja već da sistem treba učini efikasnijim.

– Trošimo dva i po puta više energenta po kvadaratnom metru nego Evropa zbog energetske neefikasnosti objekata koje zagrijavamo ali i našeg sistema. Znatno smo smanjili gubitke energije na koje možemo uticati. Danas su dnevni gubici tople vode u mreži manji nego ikada i to za 65 odsto – istakao je Milovanović.

Dodao je da je tekuća sezona grijanja najbolja u postratnom periodu i da to potvrđuje veoma mali broj reklamacija.

– Kvalitet naših usluga je vidljiv i po iznosu odobrenih  umanjenja računa zbog lošijeg kvaliteta grijanja. One su u sezoni  2011/12  iznosile 765.471 KM,  a  ove svega  12.436 KM – kazao je Milovanović.

Dužnici

Mićo Milovanović je rekao da dugovi potrošača iznose oko 30 miliona KM a od toga 16 miliona KM su dugovi stari do jedne godine.

– Trenutno korisnici budžeta RS su “Toplani” dužni 3,2 miliona KM, a grada 571.000 KM. Protiv stambenih potrošača podnijeli smo ukupno 33.000 tužbi koje su vrijedne 15 miliona KM, a protiv preduzeća dužnika 1.355 tužbi koje su teške 3,7 miliona KM – kazao je Milovanović.

(Glas Srpske)