Svijet 15.09.2020.

U TRAMPOVOM PRISUSTVU: Potpisan sporazum o diplomatskim odnosima Izraela, UAE i Bahreina

ČITANJE: 1 minuta

Historijski sporazum o uspostavljanju diplomatskih odnosa Izraela sa Ujedinjenim Arapskim Emiratima (UAE) i Bahreinom potpisan je danas u Bijeloj kući u prisustvu američkog predsjednika Donalda Trumpa.

Dokument koji je nazvan “Sporazum Abraham” potpisali su izraelski premijer Benjamin Netanyahu, ministar vanjskih poslova UAE Abdullah bin Zayed Al Nahyan i šef diplomatije Bahreina Abdullatif bin Rashid Al Zayani, kao i Trump u svojstvu svjedoka.

Današnjom ceremonijom u Washingtonu ozvaničen je historijski uspjeh u unapređenju mira na Bliskom istoku. Podsjetimo da su diplomatske odnose s Izraelom do danas uspostavile tek dvije arapske zemlje, Egipat 1979. godine i Jordan 1994. godine.

U svom govoru u Bijeloj kući Netanyahu je pohvalio Trumpa zahvalivši mu što “im se pridružio u pružanju nade svoj Abrahamovoj djeci”. Također se zahvalio vlastima Emirata i Bahreina, te izrazio nadu da će se više zemalja pridružiti sa sporazumima.

“Za mir je potrebna hrabrost. Danas smo svjedoci novog trenda koji će stvoriti bolji put za Bliski Istok”, rekao je ministar vanjskih poslova UAE-a , zahvalivši Trumpu i Netanyahuu na “historijskom postignuću”.

Bahreinski ministar vanjskih poslova rekao je da je “Bliski istok predugo bio zahvaćen sukobima i nepovjerenjem.”

U vrijeme potpisivanja sporazuma u Bijeloj kući, palestinski militanti ispalili su rakete iz Pojasa Gaze na Izrael, saopćila je izraelska vojska. Sirene za upozorenje aktivirane su u priobalnim gradovima Ashkelon i Ashdod, a prema podacima ambulantne službe “Magen David Adom” dvije osobe su lakše ranjene, dok su četiri pretrpjele šok.

(SB/banjaluka.net)

Oznake: Donald Tramp, Izrael