Vijesti 27.01.2022.

U Trebinju obilježena 29. godišnjica smrti Srđana Aleksića

ČITANJE: 2 minute

Predstavnici vlasti Trebinja obeležili su 29. godišnjicu smrti Srđana Aleksića, mladića pretučenog u tom gradu jer je štitio prijatelja Bošnjaka za vreme rata u Bosni i Hercegovini.

Grob ubijenog mladića su posetili njegov otac Rade Aleksić i predstavnici lokalnih vlasti, i položili cveće i zapalili sveće, prenose agencije.

Srđanov otac je novinarima rekao da se „tuga ne može izbeći, ali da je ponos jači od tuge“.

„Ova suza u mom oku je suza ponosa. Znam da je Srđanovo delo u mnogim ljudima probudilo osećaj poštovanja i čovečnosti“, kazao je Rade Aleksić.

On je pozvao najboljeg tenisera sveta Novaka Đokovića da poseti Srđanov grob.

“Sreo sam se sa Novakom u svečanoj dvorani Skupštine Srbije, gde je on primao priznanje za svoje zasluge, a ja za Srdjanove, i voleo bih da se susretnu dva čoveka. Jedan koji je životom pokazao šta treba učiniti kao čovek, i drugi koji celom svetu pokazuje kako se čovek treba ponašati. To mi srce kaže”, rekao je Aleksić.

Srdjan Aleksić je pretučen 21. januara 1993. godine, kada je pokušao da spase Alena Glavovića, koga su četiri pripadnika Vojske Republike Srpske počela da maltretiraju i tuku, pošto su legitimisanjem stanovništva na pijaci u Trebinju ustanovili da je Bošnjak.

Kada je Srđan priskočio u pomoć Alenu, vojnici su pustili Glavovića i kundacima pušaka isprebijali Aleksića, koji je povredama podlegao šest dana kasnije.

Posthumno mu je dodeljena Povelja Helsinškog komiteta za ljudska prava u Bosni i Hercegovini, a jedna od ulica u Sarajevu nazvana je po Srđanu Aleksiću 15 godina posle njegove smrti.

Ulice koje nose ime Srđana Aleksića imaju i Novi Sad i Beograd.

Pre 12 godina ustanovljena je novinarska nagrada Srđan Aleksić, koju je tri godine kasnije počela da dodeljuje nevladina organizacija Mreža za izgradnju mira u Bosni i Hercegovini.

(SB)

Oznake: Srđan Aleksić