Vijesti 03.12.2022.

U Trebinju obilježeno 30 godina od formiranja Trećeg odreda Specijalne brigade policije RS

ČITANJE: 1 minuta

U Trebinju je danas obilježeno 30 godina od formiranja Trećeg odreda Specijalne brigade policije Republike Srpske koji je dao nemjerljiv doprinos u proteklom Odbrambeno-otadžbinskom ratu, a 12 njegovih pripadnika je dalo živote za Srpsku.

Treći odred Specijalne brigade policije borio se od Trebinja do Novog Grada i kroz njega je od osnivanja, 1. decembra 1992. godine prošlo više od stotinu boraca, od kojih su mnogi ranjeni više puta.

 

Pomen poginulim pripadnicima ovog odreda u crkvi Svetog kneza Lazara služio je Njegovo preosveštenstvo vladika zahumsko-hercegovački i primorski Dimitrije.

Predsjednik Boračke organizacije Republike Srpske Radan Ostojić rekao je novinarima da su ovakva obilježavanja prilika za sjećanje na najhrabrije borce koji su dali živote za Republiku Srpsku.

– Da bi sačuvali Republiku Srpsku moramo da gradimo slogu i jedinstvo -rekao je Ostojić.

Zamjenik komandanta Trećeg odreda Specijalne brigade policije Dragan Radanović rekao je da je ovaj odred učestvovao u borbama na svim ratištima u Republici Srpskoj, da su izvršili sve zadatke, te da je zbog toga odlikovan više puta, između ostalog, Ordenom Nemanjića.

Predsjednik Udruženja veterana Trećeg odreda Specijalne brigade policije Dejan Bodiroga rekao je da su osjećanja danas podijeljena, te da je ovo prilika za sjećanje na sve poginule pripadnike.

On je napomenuo da je u okviru obilježavanja godišnjice danas održano takmičenje u streljaštvu u kome je pobijedila Žandarmerija Policijske uprave Trebinje.

Kod spomenika poginulim pripadnicima policije vijence su položile, između ostalih, delegacije Udruženja veterana Trećeg odreda Specijalne brigade policije, Policijske uprave Trebinje, Gradske uprave Trebinje, te boračkih organizacija iz istočne Hercegovine.

(Srna/Z.M)