Vijesti 14.12.2015.

U Tužilaštvu BiH 13 tužilaca nije podiglo nijednu optužnicu

ČITANJE: 4 minute
Tuzilastvo bih
Neki članovi Visokog sudskog i tužilačkog savjet kažu kako u Tužilaštvu već ima 13 tužilaca viška, a da je imenovanje novih osam rezultat pritiska.

U prvih deset mjeseci 2015. godine 54 tužlaca Tužilaštva BiH podigla su ukupno 132 optužnice protiv 301 osobe, objavila je Federalna televizija navodeći kako je to u prosjeku manje od tri optužnice po tužiocu.

Upravo ta činjenica bila je osnova za tezu nekih članova Viskokog sudskog i tužilačkog savjeta da u Tužilaštvu već ima 13 tužilaca viška, a da je imenovanje novih osam rezultat pritiska ministra bezbjednosti BiH Dragana Mektića i glavnog tužioca BiH Gorana Salihovića.

Dragica Glušac – borac protiv korupcije

FTV navodi kako je u prvih deset mjeseci 2015. godine u Odjelu za ratne zločine najefikasniji je bio tužilac Miroslav Janjić s pet optužnica protiv osam osoba, dok je u Odjelu za organizovani kriminal i korupciju najviše optužnica podigla Dragica Glušac – osam protiv 64 osobe. U Odjelu tri, koji se bavi djelima privrednog kriminala u kojima je šteta manja od milion maraka te predmetima iz oblasti međunarodne pravne pomoći, najviše optužnica podigao je Kasim Halilčević.

Nijednu optužnicu u prvih deset mjeseci 2015. nije podiglo ukupno 13 tužilaca. Federalna televizija navodi kako iz Tužilaštva BiH nisu željeli pojasniti postoje li za ovakav učinak pojedinih tužilaca i objektivni razlozi te da ”na statistiku odgovaraju statistikom”.

-Izneseni navodi su apsolutno netočni i zlonamjerni. Tužilaštvo BiH je od 2013. do danas podiglo optužnice protiv više od 1.270 osoba. U istoriji Tužiteljstva BiH podignute su optužnice protiv više od 4.500 osoba. Optužili smo za ratne zločine više od 530 osoba, što je najviše optuženih u svijetu, nakon Nirnberških procesa – stoji u dopisu Tužilaštva upućenom FTV-u.

Federalna televizija navodi kako ”statistika vrlo često zna biti netačan zbir tačnih podataka, u priči o efikasnosti ne smije se zaboraviti nekoliko činjenica, a ključna je da rad na predmetu ne završava uvijek podizanjem optužnice.

Razbijanje optužnica

-Tužilac tokom godine donese naredbe o obustavi istrage, to je jedan od načina završetka predmeta. Oni donose naredbe o obustavi istrage, ali i podižu optužnice, to je najozbiljniji procesni akt koji tužilac donosi –  pojašnjava Zdravko Knežević, glavni federalni tužilac i bivši član VSTV­a.

Osim toga, neki tužioci rade na izuzetno složenim istragama ili su preopterećeni predmetima u fazi suđenja, u kojim su optužnice podignute ranijih godina.

S druge strane, neki su složene istrage u predmetima, npr., ratnih zločina razbijali na više optužnica, bavili se djelima koje je bilo lakše dokazati i izbjegli procesuiranje “velikih riba” i nalogodavaca.

U svakom slučaju, navodi FTV, među članovima VSTS­a ima onih koji tvrde da u Tužilaštvu BiH ne trebaju novi tužioci, već bolja organizacija. Bez obzira na to, VSTS imenovalo je osam novih tužilaca.

-Pošto pritisak na nas vrše Tužilaštvo BiH i ministar Mektić mi ćemo izabrati nove tužioce, ali javnost mora znati da je statistika pokazala da ih ima viška. Ako želite još viška, da se oni finansiraju iz budžeta BiH, neka tako bude, ali sam isto i Tužilaštvo mora uraditi mnoge predmete- izjavila je Ružica Jukić, potpredsjednica VSTV­a BiH.

Sud traži sudije

Milan Tegeltija, predsjednik VSTS-­a BiH, rekao je kako su ”ojačali kapacitete Tužilaštva za borbu protiv terorizma imenujući nove tužioce”.

-Kako će ih tužilac rasporediti i u koji odjel  to je njegova stvar –  rekao je Tegeltija.

Predsjednica Suda BiH Meddžida Kreso obratila se VSTS-­u, ukazujući da kadrovsko jačanje Tužilaštva mora pratiti i povećanje sudskih kapaciteta, jer će u suprotnom doći do neefikasnosti Suda BiH.

-Omjerom sudija i tužilaca, koji bi nastao nakon imenovanja tužioca, došlo bi do nemogućnosti Suda da procesuira sve predmete koje Tužilaštvo pokrene, te se takvim rješenjem neće postići željeni rezultati, a to je efikasna borba protiv terorizma- stoji u pismu predsjednice Suda BiH.

Zbog toga iz VSTS-a­a poručuju da će se pobrinuti i da u Sud BiH imenuju dovoljno sudija koji bi mogli pratiti rad povećanog broja tužilaca. A ako i njihova kvaliteta bude upitna, o neefikasnosti bh. pravosuđa će se još dugo pričati, navodi FTV.

(NN)