Svijet 14.10.2022.

U VAŠINGTONU UVJERENI: Ruske zalihe oružja u Ukrajini ubrzano se smanjuju

ČITANJE: 1 minuta

Rusija očajnički traži načine za zaobilaženje zapadnih sankcija kako bi opskrbila svoju vojsku naprednim oružjem, rekao je danas visoki američki funkcioner u razgovoru za CNN dodavši da se ruske zalihe naprednog oružja ubrzano smanjuju u Ukrajini, a Rusija ne može pronaći dijelove koji su joj potrebni da bi ih popunila.

Zamjenik američkog ministra financija Wally Adeyemo rekao je CNN-u da Moskva donosi odluke o ratu jer je na to prisiljena ubrzanim smanjenjem zaliha.

“Nemaju tenkove, nemaju poluvodiče”

“Moraju donositi kritične odluke o onom što mogu napraviti na bojišnici jer nemaju tenkove koje trebaju, nemaju opremu koja im treba da bi proizveli helikoptere, nemaju poluvodiče koji im trebaju za projektile koje lansiraju na Ukrajinu”, rekao je Adeyemo.

“Rusima nestaje ljudstva, nestaje im streljiva, nestaje im tenkova i drugih materijala. Zapadne sankcije i kontrola izvoza im otežavaju da ojačaju svoje snage i nabave opremu koja im treba”, rekao je američki dužnosnik.

“Kina nije Rusima od velike pomoći”

Adexamo kaže da Moskva koristi lažne kompanije kako bi pokušala izbjeći sankcije, ali Kina joj nije od velike pomoći: “Kina ne može dati Rusiji ono što ni sama nema, a Kina ne proizvodi najnaprednije poluvodiče. Njih proizvode naši saveznici i partneri i zato Rusija očajnički pokušava doći do njih. Razlog zbog kojeg koriste obavještajne službe i lažne kompanije je to što ih zemlje kojima bi se inače obratile u ovakvoj situaciji naprosto nemaju”, prenosi index.hr.

Oznake: Ukrajina