Vijesti 14.05.2021.

U većini osnovnih škola u Srpskoj nastava se završava 8. juna

ČITANJE: 2 minute

Iako je iz Ministarstva prosvjete i kulture Republike Srpske ranije najavljeno da će nastava u osnovnim školama da se završi najkasnije do 18. juna, što je stvorilo pometnju kod roditelja, direktori ovih obrazovanih ustanova ističu da će se nastava ipak u većini škola u RS završiti 8. juna.

Kao razlog tome direktori navode da su ispunili fond od 180 nastavnih dana, koliko je i predviđeno, pišu “Nezavisne”.

Miroslav Popržen, predsjednik Aktiva direktora osnovnih škola banjalučke regije kazao je da se nastava završava kada se ispuni plan od 180 nastavnih dana, koji se računa od početka školske godine, tako da će ova školska godina u većini škola završiti 8. ili 9. juna

Dodao je da su đaci ranijih godina zbog nadoknada znali ići i po desetak dana duže u školu, jer su praznici padali u radne dane.

Da se osnovci pozdravljaju s ovom školskom godinom 8. juna, potvrdio je i Milorad Nadaždin, predsjednik Aktiva direktora osnovnih škola hercegovačke regije.

“Đaci u našoj regiji sa drugim polugodištem ove godine završavaju 8. juna. Svaka škola u našoj regiji treba da ima 180 radnih dana da bi bio ispunjen plan i program”, kazao je Nadaždin za “Nezavisne”.

Ističe da online nastavu, koja je jedan period trajala u ovom dijelu RS, računaju kao radni dani.

Da osnovci ovu školsku godinu završavaju 8. juna potvrdila je i Jelena Čančar, predsjednica Aktiva direktora osnovnih škola sarajevsko-romanijske regije.

“Što se tiče naše regije, u skoro svim osnovinim školama će nastava biti završena 8. juna, možda će u njih nekoliko nastava biti završena 9. juna, jer su škole ispunile potrebnu kvotu radnih dana”, kazala je Čančareva.

Dodaje da ove godine neće biti eksperimentalne male mature i odmah su u plusu četiri dana, koja bi trebalo nadoknađivati.

Iz Ministarstva prosvjete i kulture RS su kazali da se vrijeme ostvarivanja vaspitno-obrazovnog rada u osnovnim i srednjim školama propisuje pravilnicima o školskom kalenadaru za svaku školsku godinu posebno i prevashodno je uslovljeno nastavnim planovima i programima, te fondom časova predviđenim za njihovu realizaciju.

Dodali su da je istim aktom definisano da škola može, u skladu s godišnjim programom rada škole i školskim kalendarom, nastavnu godinu završiti i prije propisanog roka, pod uslovom da je realizovala nastavni plan i program i predviđeni fond časova.

(N.S)