Vijesti 01.11.2017.

U viziti na UKC RS i eksperti iz Amerike

ČITANJE: 2 minute

Srijedom u popodnevnoj viziti profesor Emir Festić, ekspert sa “Mayo” klinike u Džeksonvilu, ponekad uz konsultaciju kolega iz Zagreba i Ljubljane, učestvuje u viziti kao da smo u istoj prostoriji. Koristimo taj način da se detaljno ispita određeni slučaj i prezentuje pacijent, kazao je Ognjen Gajić, ekspert u “Mayo” klinici u Ročesteru.

Priliku da u formiranju njihovih dijagnoza i tumačenju plana liječenja učestvuju eminentni stručnjaci sa poznate “Mayo” klinike u Ročesteru i Džeksonvilu, u već oko 70 video-vizita imali su pacijenti Klinike za intenzivnu medicine za nehirurške grane UKC RS.

Prema Gajićevim riječima, ljekari sa Klinike za intenzivnu medicinu za nehirurške grane su kroz istraživačke studije savladali način prezentacije pacijenata unutar pet minuta, koji može biti veoma kompleksan.

Dodaje da mlađe kolege obično prezentuju glavni uzrok bolesti, šta se tačno dešava i kakav je plan liječenja.

“Profesor Festić i ja dajemo određena pitanja i komentare kako bi to bilo urađeno ovdje i da li se slažemo s tim planom, te podučavamo ljekare najmodernijim pristupima u intenzivnoj medicini”, pojasnio je Gajić.

Peđa Kovačević, načelnik Klinike za intenzivnu medicinu za nehirurške grane, kazao je da je značaj ovog projekta za zdravstveni sistem RS višestruk.

“Najveći benefit i prioritet imali su pacijenti koji su životno ugroženi. Nakon toga ovakav način konsultacije ima značaj u edukaciji ljekara koji liječe kritično oboljele na ovom prostoru”, istakao je Kovačević i dodao da je kompletan razvoj intenzivne nehirurške medicine počeo prije desetak godina uz podršku institucija RS i eksperata iz Amerike.

Naveo je da je UKC ovo prepoznao kao dobru edukaciju i odobrio ovakav sistem video-vizita.

Nenad Stevandić, zamjenik direktora UKC RS, kazao je da su ovakvi projekti veoma skupi, ali da, zahvaljujući angažmanu eksperata iz Amerike, UKC ne plaća ništa.

“Mi smo uspjeli da standardizujemo ove video-vizite, jer se one odvijaju svake sedmice u našoj klinici. Postoji video-link, video-vizita i pacijenti na UKC-u se identično liječe kao i pacijenti na ‘Meyo’ klinici”, naglasio je Stevandić i dodao da su rađene i procedure gdje UKC predstavi pet svojih kritičnih pacijenata, a eksperti iz Amerike pet svojih te se na taj način razmjenjuje znanje.

Naglasio je da je Klinika za intenzivnu medicine za nehirurške grane UKC RS jedina u regionu koja ima ovakvu praksu.

“Mi se pripremamo i za medicine 21. vijeka, jer će mnoga zanimanja tek da nastanu”, naveo je Stevandić.

Emir Festić, ekspert u “Mayo” klinicu u Džeksonvilu, kazao je da je ovo najbolji primjer na koji način se vrši razmjena znanja.

(Nezavisne)